Tohle je smetanový dort jedna báseň! Upečte si ho i vy
Pravda, seznam ingrediencí na smetanový dort je poněkud delší, ale to je dáno hlavně tím, že smetanový dort má hned tři vrstvy – kakaový korpus, vanilkový krém a meruňkovou náplň s vanilkovou příchutí. Ale nepropadejte panice, při pečení tohoto dortu se rozhodně nepředřete.
Ingredience
Na přípravu těsta budete potřebovat:
- 7 vajec
- 350 g hladké mouky
- 350 g moučkového cukru
- 125 ml vody
- 125 ml oleje
- 50 g holandského kakaa
- 1 prášek do pečiva
Na meruňkovou náplň si připravte
- 5 vajec
- 125 g moučkového cukru
- 125 g hladké mouky
- Pár kapek vanilkového extraktu nebo mletý vanilkový lusk
- 100 g meruňkového džemu nebo meruňkový kompot
A na krém je třeba:
- 2 balení vanilkového pudinku
- 500 ml plnotučného mléka
- 250 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 250 ml smetany na šlehání
- 50 ml vody
- 2 balení želatiny
Příprava
Vaječné žloutky si vyšlehejte s cukrem a za stálého šlehání postupně přidávejte žloutky, mouku s práškem do pečiva, olej a kakaový prášek. Nakonec přilévejte vodu, dokud vám nevznikne hebké a jednolité těsto.
To si rozdělte na dvě stejné poloviny a každou z nich přelijte do jednoho plechu na pečení vymazaného máslem. Obě poloviny upečte, v troubě předehřáté na 180 °C bude stačit zhruba 20 minut.
Zatímco se vám těsto peče, můžete se vrhnout na krém. Mléko postavte na plotnu a zahřejte ho na mírném plamenu. Ještě než dojde k varu, přimíchejte do něj oba pudinky. Pudink za stálého míchání přiveďte k varu, pár minut vařte a pak jej z plotny odstavte.
Do chladnoucího pudinku vmíchejte máslo a pak i vyšlehanou smetanu. Nakonec si ve vodě rozmíchejte želatinu a přilijte ji do krému. Ten následně pořádně promíchejte a odložte na čtvrt hodiny do lednice.
Nyní je čas připravit si náplň. Vaječné žloutky smíchejte s cukrem a vyšlehejte je. Bílky si vyšlehejte zvlášť a pak obě dvě části opatrně spojte a šetrně promíchejte. Pokud máte vanilkovou esenci, nakapejte ji do vaječné směsi.
Pokud máte mletý vanilkový lusk, smíchejte ho s moukou a tu pak přidejte do vaječné směsi. Připravenou náplň pak přelijte na plech vymazaný máslem a dejte péci na 10 minut při teplotě 180 °C.
To nejtěžší už máte za sebou, teď už je třeba jen jednotlivé díly dortu spojit. Na kakaový korpus natřete vychlazený krém. Pozor, abyste ho v lednici nenechala moc dlouho, jinak nepůjde roztírat. Doprostřed vyskládejte meruňky z kompotu, případně krém natřete meruňkovou marmeládou.
Na meruňkovou vrstvu přijde upečená vaječná směs a nakonec druhá polovina korpusu. Hotový dort dejte na chvilku do ledničky, aby zatuhl a držel pohromadě. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Svěží řezy ze zakysané smetany a mandarinek. Vyzkoušíte?
Panna cotta: bezlepkové řezy s horní vrstvou želatiny. Ideální moučník!