Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Tohle je smetanový dort jedna báseň! Upečte si ho i vy

Z výčtu surovin i délky receptu se může zdát, že tenhle dort je učiněný cukrářský majstrštyk. Ano i ne. Pokud jde o chuť, je naprosto bezkonkurenční, uvidíte. A pokud jde o náročnost přípravy, není na něm nic složitého.
smetanový dort
Dort, po kterém se budete oblizovat! (zdroj foto: youi.cz)

Pravda, seznam ingrediencí na smetanový dort je poněkud delší, ale to je dáno hlavně tím, že smetanový dort má hned tři vrstvy – kakaový korpus, vanilkový krém a meruňkovou náplň s vanilkovou příchutí. Ale nepropadejte panice, při pečení tohoto dortu se rozhodně nepředřete.

Ingredience

Na přípravu těsta budete potřebovat:

  • 7 vajec
  • 350 g hladké mouky
  • 350 g moučkového cukru
  • 125 ml vody
  • 125 ml oleje
  • 50 g holandského kakaa
  • 1 prášek do pečiva

Na meruňkovou náplň si připravte

  • 5 vajec
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g hladké mouky
  • Pár kapek vanilkového extraktu nebo mletý vanilkový lusk
  • 100 g meruňkového džemu nebo meruňkový kompot

A na krém je třeba:

  • 2 balení vanilkového pudinku
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 250 g másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 50 ml vody
  • 2 balení želatiny

Příprava

Vaječné žloutky si vyšlehejte s cukrem a za stálého šlehání postupně přidávejte žloutky, mouku s práškem do pečiva, olej a kakaový prášek. Nakonec přilévejte vodu, dokud vám nevznikne hebké a jednolité těsto.

To si rozdělte na dvě stejné poloviny a každou z nich přelijte do jednoho plechu na pečení vymazaného máslem. Obě poloviny upečte, v troubě předehřáté na 180 °C bude stačit zhruba 20 minut.

Zatímco se vám těsto peče, můžete se vrhnout na krém. Mléko postavte na plotnu a zahřejte ho na mírném plamenu. Ještě než dojde k varu, přimíchejte do něj oba pudinky. Pudink za stálého míchání přiveďte k varu, pár minut vařte a pak jej z plotny odstavte.

Do chladnoucího pudinku vmíchejte máslo a pak i vyšlehanou smetanu. Nakonec si ve vodě rozmíchejte želatinu a přilijte ji do krému. Ten následně pořádně promíchejte a odložte na čtvrt hodiny do lednice.

Nyní je čas připravit si náplň. Vaječné žloutky smíchejte s cukrem a vyšlehejte je. Bílky si vyšlehejte zvlášť a pak obě dvě části opatrně spojte a šetrně promíchejte. Pokud máte vanilkovou esenci, nakapejte ji do vaječné směsi.

K TÉMATU  Zabíjačka je česká tradice vesnických masopustů. Jak vyrobit tlačenku, škvarky nebo pomazánku? Inspirujte se!

Pokud máte mletý vanilkový lusk, smíchejte ho s moukou a tu pak přidejte do vaječné směsi. Připravenou náplň pak přelijte na plech vymazaný máslem a dejte péci na 10 minut při teplotě 180 °C.

To nejtěžší už máte za sebou, teď už je třeba jen jednotlivé díly dortu spojit. Na kakaový korpus natřete vychlazený krém. Pozor, abyste ho v lednici nenechala moc dlouho, jinak nepůjde roztírat. Doprostřed vyskládejte meruňky z kompotu, případně krém natřete meruňkovou marmeládou.

Na meruňkovou vrstvu přijde upečená vaječná směs a nakonec druhá polovina korpusu. Hotový dort dejte na chvilku do ledničky, aby zatuhl a držel pohromadě. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Svěží řezy ze zakysané smetany a mandarinek. Vyzkoušíte?

Panna cotta: bezlepkové řezy s horní vrstvou želatiny. Ideální moučník!

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek