Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Žemlovka jako od babičky. Dokonalé sladké jídlo si připravte i doma

Tradice bezmasých sladkých jídel vznikla v Československu jako taková z nouze ctnost, ale děti si na ni rády zvykly. A vyrostli z nich dospělí, kteří už dávno mají svoje děti, nebo dokonce vnoučata. A tak je čas na tradici navázat.
žemlovka
Jak na žemlovku jako od babičky? (zdroj foto: woman.tiscali.cz)

Poctivá žemlovka z vánočky je jednou z nejoblíbenějších sladkých jídel vůbec, a není divu. Vyzkoušejte ji upéct podle našeho receptu.

Žemlovka – ingredience

  • 1 vánočku, pokud možno poctivou
  • 5 středně velkých jablek
  • 350 ml plnotučného mléka
  • 300 g plnotučného tvarohu
  • 100 g cukru krystal
  • 2 celá vejce
  • 2 vaječné bílky
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 balíček skořicového cukru
  • 30 g rozinek
  • 30 g másla
  • trošku strouhanky

Příprava

Mléko postavte na plotnu na mírný plamen. Do ještě vlažného mléka rozmíchejte máslo, jeden balíček vanilkového cukru a jeden vaječný žloutek. Teplé mléko z plotny odstavte. Vánočku nakrájejte na stejnoměrné krajíce o tloušťce 1 až 2 centimetry.

Tyhle krajíce vánočky namáčejte v teplém mléce tak, aby byly nasáklé, ale nerozpadaly se. Namočenou vánočku skládejte do pekáče, který by měl být vymazaný máslem a vysypaný strouhankou. Polovina vánočky by vám ještě měla zbýt.

Na vánočky přijde tvarohová vrstva. Do tvarohu rozmíchejte druhý balíček vanilkového cukru, druhý žloutek a polovinu cukru. Když vznikne stejnoměrná směs, rozmíchejte do ní ještě rozinky. Tvarohem potřete vánočky. Na tvaroh nakrájejte dobře očištěná jablka a poprašte je skořicovým cukrem. Na jablka vyskládejte zbytek namočené vánočky.

Zakrytý pekáč dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte zhruba 25 minut. Po této době sundejte poklici a pečte ještě několik dalších minut, aby se na povrchu udělala křupavá krusta. Na upečenou žemlovku vyšlehejte sníh z vaječných bílků a zbytku cukru. Dozdobenou žemlovku dejte znovu zapéct, tentokrát jen na 160 °C, mělo by vám stačit asi 5 minut.

Během pečení by měl sníh získat zlatavou barvu. Žemlovku servírujte ještě teplou. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nevíte, co úrodou jablek? Zkuste tradiční jablečný mřížovník

Jemný a lahodný, to je balkánský jablečný koláč

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek