Třívrstvý koláč lahodí nejen oku, ale i chuťovým buňkám. Pochutnejte si
Jak na třívrstvý koláč? Je to jednoduché! Základ tvoří kakaové těsto, na kterém je výborný máslový krém a na něm lehká pěna z bílků a cukru. Jde o skvělou kombinaci a teď zbývá už jen to, abyste si ji připravili spolu s námi.
Na kakaové těsto
K přípravě kakaového těsta budete potřebovat tyto suroviny:
- 200 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 5 celých vajec
- 2 polévkové lžíce kakaa, a
- 1 polévkovou lžíci vody.
Na máslový krém
Abyste si připravili střední část dezertu, budete potřebovat:
- 5 polévkových lžic hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 5 dl mléka
- 5 žloutků
- 100 g moučkového cukru, a
- 200 g másla.
Na pěnu
K přípravě pěny na koláč budete potřebovat pouze:
- 5 bílků
- 200 g moučkového cukru, a
- šťávu z ½ citronu.
Postup přípravy koláče
Aby se vám třívrstvý koláč povedl, je důležité nejprve důkladně oddělit žloutky od bílků tak, aby v bílcích nezůstala ani trocha žloutku. Poté z oddělených bílků vyšlehejte tuhý sníh.
Zvlášť v misce šlehejte žloutky a cukr, dokud nezískáte jemnou pěnu. Do ní přidejte kakao a po trochách také mouku a vodu. Vše důkladně promíchejte a do směsi lehce vařečkou vmíchejte také sníh z bílků.
Připravte si plech na pečení, nejlépe o rozměrech 35 cm a 20 cm, vymažte ho máslem a vysypejte moukou nebo ho vyložte pečicím papírem. Na plech nalijte těsto a pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu přibližně 40 minut (v závislosti na výkonu vaší trouby).
Když se těsto peče, připravte si máslový krém, a to tak že smícháte žloutky, cukr (150 g) a mouku a povaříte je v horkém mléce, a to po dobu asi 10 minut. Když krém zhoustne, odstavte jej z plamene a nechte vychladnout. Změklé máslo smíchejte s cukrem (100 g) a vmíchejte je do vychladlého krému.
Hotový krém naneste na upečené a vychladlé těsto.
Poslední vrstvou koláče je pěna, kterou připravíte tak, že z bílků vyšleháte tuhý sníh a do něj vmícháte cukr a šťávu z ½ citronu.
Pěnu navrstvěte na krém a podle chuti a fantazie koláč posypejte například strouhanou čokoládou.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Vanilkový koláč s krémem ze zakysané smetany. Výborná volba ke kávě