Pondělí , 29. 04. 2024

Robert

Čokoládový koláč s tvarohem pohladí vaše smysly a potěší chuťové buňky

Pokud chystáte rodinnou oslavu a chcete připravit sladké překvapení, vyzkoušejte tento skvělý recept na čokoládový koláč s tvarohem. Obsahuje ingredience, které mají snad všichni rádi, od dětí až po dospělé, a jistě každého potěší.
čokoládový koláč
Tento koláč se dá připravit i jako dort. (foto: 123RF)

Je obecně známé, že čokoláda funguje jako přírodní antidepresivum. Navíc je tak dobrá! V kombinaci se smetanovým tvarohem a marmeládou se z ní stane skvělý dezert. Proto byste náš čokoládový koláč s tvarohem neměli podceňovat a místo toho si ho doma upečte.

Ingredience na čokoládový koláč s tvarohem

Tmavé těsto:

  • 160 g moučkového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 3 polévkové lžíce holandského kakaa
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička jedlé sody
  • 170 g másla

Světlé těsto:

  • 80 g moučkového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • 1 polévková lžíce zakysané smetany
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 80 g másla

Tvarohová náplň:

  • 750 g tvarohu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček vanilkové omáčky v prášku
  • 3 vejce
  • strouhaná citronová kůra
  • moučkový cukr

Potřebovat budete také džem, nejlépe rybízový, a světlou a tmavou polevu (lze zakoupit hotové).

Postup přípravy

Nejprve si připravte tmavé těsto, a to tak, že prosejete mouku, abyste ji provzdušnili a zbavili všech drobných nečistot. Poté do ní postupně vmíchejte všechny další předepsané ingredience. Těsto, které vypracujete, by mělo být hladké.

Při přípravě světlého těsta postupujte podobně.

Plech na pečení, nejlépe o rozměrech 30 cm na 40 cm, vymažte máslem a vysypejte moukou. Rozválené světlé těsto přendejte na plech a potřete džemem.

Další vrstvou bude rozválená polovina tmavého těsta. Na ni natřete tvarohovou náplň, získanou důkladným rozmícháním v receptu uvedených surovin. Na náplň poté položte druhou rozválenou polovinu tmavého těsta. Povrch koláče propíchejte hroty vidličky nebo párátkem a pečte podle výkonu trouby přibližně 30 minut při teplotě 180 °C.

Když čokoládový koláč s tvarohem vychladne, přelijte jej bílou polevou a ozdobte také tmavou polevou. Před podáváním nechte polevy ztuhnout. Vzhledem k tuhému povrchu koláče doporučujeme krájet jej nožem namočeným v horké vodě, protože jinak by mohla poleva popraskat.

K TÉMATU  Hummingbird cake: Kolibříkový koláč zabere s přípravou jen chvilku a je do hodiny upečený! Chcete ochutnat?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dopřejte si čokoládu každý den, radí lékaři. Jak nám čokoláda prospívá?

Vynikající čokoládový koláč za méně než 30 minut

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek