Lahodný jahodový koláč s mascarpone
Tento jahodový koláč vás přímo dostane. Je lehký, jemný a rozplývá se na jazyku.
Jaké suroviny jsou potřeba k přípravě jahodového koláče?
Před zahájením pečení si připravte tyto ingredience na těsto:
- 3 vajíčka
- 3 velké lžíce polohrubé mouky
- 3 velké lžíce cukru moučka
- 3 velké lžíce holandského kakaového prášku
- kypřící prášek
Na přípravu krémové náplně budete potřebovat:
- 260 gramů italského sýru mascarpone
- 22 gramů želatiny (plátky nebo prášek)
- 260 mililitrů smetany ke šlehání
- 110 gramů moučkového cukru
- půl kila čerstvých zralých jahod
- jahodový džem nebo marmeládu.
Jahodový koláč a jak postupovat při jeho přípravě
Pusťte se do přípravy těsta na korpus. U vajec si nejprve oddělte žloutky od bílků, z těch pak ušlehejte tuhý sníh a dejte jej do chladničky vyhladit. Mezitím si ve středně velké míse utřete spolu s moučkovým cukrem vaječné žloutky do pěny, následně přisypte polohrubou mouku, kypřící prášek, kakaový prášek a dobře všechny suroviny promíchejte. Vytvoříte tak hladké těsto.
Na řadu přichází vychlazený bílkový sníh. Ten do těsta lehkými pohyby vařečky zakomponujte. Směs tak bude velice nadýchaná. Připravené těsto vlijte do plechu vystlaného pečícím papírem, rozprostřete po celé ploše a dejte péct zhruba na deset minut při 180 stupních Celsia.
Upečený korpus nakonec vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Nyní si k ruce vezměte mísu a vložte do ní očištěné a omyté jahody, ovoce rozmixujte na jemné pyré. Nějaké kusy jahod ponechte vcelku na ozdobu.
V menší míse rozmíchejte vyšlehanou smetanu s mascarpone, přisypte cukr a do krému zakomponujte jahodové pyré spolu s nabobtnalou želatinou, kterou jste připravili dle návodu. Vařečkou vše důkladně propojte.
Kompletace jahodového koláče
Vychladlý korpus potřete marmeládou nebo džemem z jahod, rozetřete po celé jeho ploše krém a posypte jahodami vcelku. Nakonec dejte zákusek do lednice alespoň dvanáct hodin chladit. Přejeme dobrou chuť!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Lahodný dezert s krémem, ovocem a želatinou skvěle vypadá a ještě lépe chutná