Recept na šťouchané brambory s česnekem, zapečené v troubě
Brambory obsahují celou řadu prospěšných vitamínů, minerálních látek a vlákninu. Česnek je doslova všelék, díky obsaženým látkám dokáže posilovat obranyschopnost a také podporuje trávení. V léčitelství je používán především jako přírodní antibiotikum a antiseptikum.
Má také pozitivní a podpůrný účinek na snížení cholesterolu v krvi, snížení vysokého krevního tlaku, nebo je prospěšný srdci obecně. V období chřipkové sezóny je doporučován jako doplňková léčebná metoda spolu s medem. Pojďte si tedy s námi připravit chutný a zdravý pokrm, kde hlavní roli hraje právě česnek ve spojitosti s bramborami.
Jaké suroviny na zapečené brambory potřebujete?
Než se pustíte do práce, obstarejte si:
- 650 gramů brambor
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 velkou cibuli
Také potřebujete: asi dvě lžíce mouky, sůl, pepř na dochucení a strouhanku.
Jak postupovat?
Nejprve si brambory uvařte v osolené vodě a pak sceďte. Následně je šťouchačkou pomačkejte a přesuňte do hluboké mísy. Rozklepněte k nim pak i vejce, přidejte prolisované stroužky česneku, osolte, opepřete, zasypejte moukou. Mezitím si pokrájejte i cibuli najemno a osmahněte ji na rozpáleném oleji do zlatova. Pak přihoďte do mísy k bramborům. Přidat také můžete dle libosti bylinky, které máte rádi. Na závěr vše řádně promíchejte, aby se suroviny propojily.
K ruce si vezměte plech vystlaný pečícím papírem a pomocí lžíce nabírejte bramborovou směs a dělejte bochánky do řady na plech. Posypat je na vrchu můžete strouhankou a petrželkou například. Bramborové bochánky pečte v troubě asi 20 minut při 200 stupních Celsia. Hotové bramborové placičky s česnekem můžete podávat jako přílohu k masu, nebo je jíst jen tak samotné, výborné jsou třeba se zakysanou smetanou. Jíst se dají i studené. Přejeme dobrou chuť!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Celer pro dokonalý chuťový požitek. Víte, že má pozitivní vliv na zdraví?
Grilování aneb tipy na nejlepší grilované dobroty pro masožrouty i vegetariány