Opékaný lilek s ovčím sýrem, rajčaty, česnekem a bazalkou
Jemný, smetanový a lahodný – takový je ovčí sýr, který se stává více a více oblíbeným, a to nejen díky báječné chuti. Produkty z ovčího mléka obsahují mnoho minerálů, vitamínů, ale také bakterie podporující ideální mikroflóru. Vyzkoušejte ovčí sýr v kombinaci s opékaným lilkem jako lehkou večeři nebo předkrm!
Budete potřebovat na 4 porce
- 2 střední lilky
- 400 g měkkého ovčího sýra
- 6 středních rajčat
- 3 stroužky česneku
- Olivový olej na opečení lilku
- Hladká mouka (na obalení lilku)
- Panáka smetany
- Sůl a špetku bílého ml. pepře
Postup
Rajčata spaříme a oloupeme. Rozřízneme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Krájíme na malé kostičky cca 5 mm. Česnek nasekáme nadrobno a bazalku nahrubo.
Lilek omyjeme, osušíme a uřízneme konce. Jak budeme dále krájet lilek je na nás. Můžeme na kolečka nebo na ovály. Vždy je krájíme cca 1 cm široké. Slabé se pálí a tlusté se nepropečou. Poté zlehka obalíme v hl. mouce a opečeme na středně rozpálené pánvi, na které je olivový olej, do zlatova s obou stran.
Mezi tím v horkém rendlíku s trochou olivového oleje orestujeme česnek, ovčí sýr a smetanu. Zahřejeme a spojíme sýr s česnekem. Poté přidáme nakrájená rajčata a bazalku. Směs prohřejeme tak, aby se nevařila, a zlehka mícháme.
Na talíř položíme opečený lilek a na něj směs tak stejně vysokou vrstvu jako je lilek. Tím vlastně vytvoříme takovou pyramidu. Servírujeme s listovým salátem promíchaným s olivovým olejem a kapkou balsamica.
Náš tip na víno k ovčímu sýru:
„K takovému typu pokrmu zvolte spíše lehčí bílé víno. Ideální volbou budou svěží Sylvánské zelené, z mikulovské podoblasti, Muller Thurgau, z podoblasti mělnické nebo Sauvignon, spíše ze znojemské podoblasti. Sáhněte po kvalitě jakostní víno až po pozdní sběr, spíše sušší a z ročníků 2016 nebo 2015,“ – Ing. Marek Babisz z Národního vinařského centra.