Domácí sladkokyselá zeleninová směs, která vydrží celou zimu
Sladkokyselá zeleninová směs – ingredience
Zeleninová směs je výborná! Na pět půllitrových sklenic zeleninové směsi budete potřebovat:
- 800 g bílých fazolí
- 800 ml rajčatového protlaku
- 75 ml vinného octu
- 20 g cukru
- 5 mrkví
- 5 stroužků česneku
- 3 červené papriky
- 3 cibule
- 2 cukety
- 1 pálivou chilli papričku
- Čerstvou petržel
- Koriandr
- Kuličky celého pepře a nového koření
- Sůl
- Olivový olej
Příprava
Fazole si propláchněte, naložte je na 4-6 hodin do vody a pak je v osolené vodě uvařte doměkka. Případně můžete využít předvařené fazole z plechovky, ale mějte na paměti, že část hmotnosti plechovky tvoří nálev. Uvařené a scezené fazole nechte vystydnout na pokojovou teplotu.
Cibuli si nakrájejte najemno. Na pánvičce si rozpalte olej a cibuli na ní nechte zpěnit. Pak do ní přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a po minutce pánev zalijte rajským protlakem. Stáhněte plamen na nejmenší možný a pár minut poduste. Pak přidejte na kostičky nakrájenou papriku s cuketou. Duste dalších 20 minut, dokud paprika nezměkne.
Pak do směsi prolisujte česnek a přisypte uvařené fazole. Směs dobře promíchejte a přidejte najemno nakrájenou chilli papričku, petržel a další koření, které máte připravené. Přijdete také cukr a za občasného míchání vařte asi hodinu. Po hodině směs zalijte octem a pořádně promíchejte. Vařte ještě asi 10 minut, pak ji odstavte z plotny a ještě horkou ji přelijte do zavařovacích sklenic. Ty následně dobře utěsněte.
Hotovou směs skladujte ve spíži nebo v lednici. V uzavřené nádobě vydrží několik měsíců, otevřenou sklenici byste měli spotřebovat během dvou až tří týdnů. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT