Středa , 30. 10. 2024

Tadeáš

Domácí sladkokyselá zeleninová směs, která vydrží celou zimu

Máte rádi domácí dochucovadla? Pak prostě musíte vyzkoušet náš dnešní recept na sladkokyselou zeleninovou směs, která vám ve spíži hravě vydrží celou zimu. Je výživná, zdravá, ale hlavně proklatě dobrá. Při její přípravě se nijak nepředřete a ani při využití opravdu kvalitních surovin vás nevyjde draho.
zeleninová směs
Zeleninová směs, která vám vydrží celou zimu. Vyzkoušíte? (Foto: 123Rf)

Sladkokyselá zeleninová směs – ingredience

Zeleninová směs je výborná! Na pět půllitrových sklenic zeleninové směsi budete potřebovat:

  • 800 g bílých fazolí
  • 800 ml rajčatového protlaku
  • 75 ml vinného octu
  • 20 g cukru
  • 5 mrkví
  • 5 stroužků česneku
  • 3 červené papriky
  • 3 cibule
  • 2 cukety
  • 1 pálivou chilli papričku
  • Čerstvou petržel
  • Koriandr
  • Kuličky celého pepře a nového koření
  • Sůl
  • Olivový olej

Příprava

Fazole si propláchněte, naložte je na 4-6 hodin do vody a pak je v osolené vodě uvařte doměkka. Případně můžete využít předvařené fazole z plechovky, ale mějte na paměti, že část hmotnosti plechovky tvoří nálev. Uvařené a scezené fazole nechte vystydnout na pokojovou teplotu.

Cibuli si nakrájejte najemno. Na pánvičce si rozpalte olej a cibuli na ní nechte zpěnit. Pak do ní přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a po minutce pánev zalijte rajským protlakem. Stáhněte plamen na nejmenší možný a pár minut poduste. Pak přidejte na kostičky nakrájenou papriku s cuketou. Duste dalších 20 minut, dokud paprika nezměkne.

Pak do směsi prolisujte česnek a přisypte uvařené fazole. Směs dobře promíchejte a přidejte najemno nakrájenou chilli papričku, petržel a další koření, které máte připravené. Přijdete také cukr a za občasného míchání vařte asi hodinu. Po hodině směs zalijte octem a pořádně promíchejte. Vařte ještě asi 10 minut, pak ji odstavte z plotny a ještě horkou ji přelijte do zavařovacích sklenic. Ty následně dobře utěsněte.

Hotovou směs skladujte ve spíži nebo v lednici. V uzavřené nádobě vydrží několik měsíců, otevřenou sklenici byste měli spotřebovat během dvou až tří týdnů. Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vypěstovali jste si vlastní papriky? Zavařte je na zimu

Domácí vegeta: připravte si ji bez glutamanů a éček

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek