Lahodný dezert s krémem, ovocem a želatinou skvěle vypadá a ještě lépe chutná
Želé dezert s krémem, ovocem a želatinou. To je kombinace, kterou miluje každý. Jak pro chuť, tak i pro zajímavý vzhled.
Co budete na želé dezert potřebovat?
Aby se vám dezert povedl, je třeba mít po ruce správné ingredience. Protože se tato buchta skládá z několika vrstev, tak se na ně zaměříme i při výčtu jednotlivých surovin. A začneme základem, tedy těstem. Na to si připravte:
- 5 vajec
- 5 lžic cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 4 lžíce mouky
- 1 špetku soli
Další vrstvou tohoto dezertu je krém. Chutný máslový, který mu dodá na vláčnosti i zajímavém vzhledu. Na dokonalý výsledek je třeba mít připraveno toto:
- 800 ml mléka
- 5 lžic vanilkového cukru
- 2 lžíce mouky
- 3 lžíce škrobu
- 150 g cukru
- 2 žloutky
- 300 g másla
A je tu poslední vrstva, kde se spojí ovoce a také želatina, která dá dezertu i zajímavý vzhled. I tady se vše povede jenom, pokud budete mít po ruce:
- 900 g jahod
- 2 balení želatiny
- 750 ml vody
Želé dort a příprava. Za prvé si připravte těsto
To vyžaduje určitý postup. Jako první se začíná vyšleháním žloutků s cukrem. K této směsi si následně přidá prášek do pečiva a také sůl. Dále je to ještě mouka a samozřejmě kakao. Ve vedlejší míse se následně vyšlehají bílky na pevný sníh, který se do základu těsta opatrně vmíchá.
Tím je těsto hotovo a může se nalévat na plech vyložený pečicím papírem. Těsto rozhrňte až do krajů, rozetřete, aby bylo všude stejně vysoké a potom dejte do trouby rozehřáté na 180 stupňů Celsia. Pečte po dobu 25 minut.
Vytvořte máslový krém
Mezi tím, co se těsto peče a potom chladne, se můžete pustit do přípravy krému. Základem je mléko, ve kterém postupně rozmíchejte všechny ingredience kromě másla a směs pomalu zahřívejte. Za stálého míchání pozvolna vařte, dokud směs nezačne houstnout. Potom vypněte sporák a nechte chladnout. Později můžete přidat máslo pokojové teploty, nakrájené na kostky. Vše důkladně promíchejte a je hotovo.
Želatinu připravte dle návodu
Poslední vrstva, želatinová, se připraví podle návodu. To spočívá hlavně v jejím namočení do vody, aby nabobtnala a získala potřebnou konzistenci. Každá želatina může být jiná a tak dodržujte návod.
Jdeme do finále
Když je vše hotovo, můžeme finalizovat. Na těsto namažte rovnoměrně veškerý krém, který máte připravený. Následně na něho položte na kousky nakrájené jahody, nebo jiné ovoce. Vše potom přelijte připravenou želatinou, kterou vytvoříte vyšší vrstvu. Potom už váš dezert nechte pár hodin v lednici tuhnout a poté je připraven k ochutnání. Dobrou chuť.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Jednoduchý recept na jahodové koláčky pomůže vytvořit nezapomenutelnou snídani