Pondělí , 21. 04. 2025

Alexandra

Mějte bylinky pořád po ruce: Naučte se je správně zamrazit, ať si uchovají vůni i chuť

Běžně je používáme při vaření, pečení i smažení. Připravovaným pokrmům dodají to správné aroma i chuť. Hodí se na maso, do těstovin, skvěle vyladí omáčku, pomazánku nebo polévku. Bylinky v žádné kuchyni zkrátka nesmí chybět.
zamrazit
Máte doma tvořítka na led a olej? Pak máte vše, co potřebujete, abyste bylinky uchovali.

14. 06. 2022

Čerstvé bylinky jsou poklad. Jejich použití si získává na stále větší oblibě. Čím dál více lidí dává přednost čerstvým bylinkám před těmi sušenými, někteří si je dokonce celoročně pěstují na parapetu. Co když ale takovou možnost nemáte, a přesto sami sebe nechcete ochudit o silnou vůni a nezaměnitelnou chuť, se kterou se sušené bylinky ani zdaleka nedají srovnávat?

Jak správně zamrazit bylinky?

Nejlepší formou konzervace bylinek je právě mražení. Koření si na rozdíl od sušení zachová nejen barvu, ale také čerstvost a aroma. Pokud nevíte, jak správně bylinky zamrazit, abyste o jejich přednosti nepřišli, rádi vás to naučíme.

Bylinky můžete zamrazit následovně:

  • ve vývaru
  • v oleji
  • v mléčných produktech
  • ve vodě
bylinky
Bylinky nasekejte nadrobno a dejte do tvořítka na led.

Zamrazení bylinek ve vývaru

Připravte silný vývar tak, jak ho děláváte běžně. Poté ho zredukujte a nechte vystydnout. Bylinky nasekejte nebo natrhejte do tvořítek na led a následně je zalijte vývarem tak, aby byly zcela ponořené. Formičky ale neplňte až po okraj, protože tekutina po zamrazení nabude na objemu.

Zamrazení bylinek v oleji

Výhodou zamrazení bylinek v oleji je fakt, že díky němu bude chuť a vůně bylinek ještě intenzivnější. Postup je úplně stejný: bylinky nasekejte či natrhejte do tvořítek, zalijte je olejem a vložte do mrazáku. Pobyt v chladu oleji nikterak neublíží, klasicky ztuhne, ale jakmile ho budete chtít použít, velmi rychle zase získá zpátky svoji klasickou konzistenci.

bylinky
Nejjednodušší způsob je zamrazit bylinky v oleji.

Zamrazení bylinek v mléčných produktech

Bylinky můžete s klidným svědomím zamíchat třeba do bílého jogurtu, zakysané smetany nebo je zalijte smetanou ke šlehání. Stinnou stránkou mléčných produktů je fakt, že jakmile je jednou rozmrazíte, nebudou vypadat zrovna vábně – syrovátka a tuk se oddělí, vzniknou hrudky a na pohled to není nic moc. Na chuti to ale nic nemění, bát se nemusíte.

K TÉMATU  Zapečené masové kuličky se sýrem a rajčaty

Zamrazení bylinek ve vodě

Bylinky samozřejmě můžete zamrazit i klasicky ve vodě, měla by to být ale ta úplně poslední možnost.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zahradničení v bytě. Zdravé bylinky na balkón, které vám ušetří časté cesty do lékárny

Naučte se pěstovat pepřovník: rostlinu a zároveň populární koření

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Vždycky jsem byla tak trošku rebel, do vztahů jsem se úplně nehrnula, závazků jsem se obávala vždycky. Dospěla jsem ale postupně do stavu, kdy mi došlo, že to tahle nemůžu a nechci dělat celý svůj život. Mám partnera už tři roky, on by se rád posunul dál a bydlel se mnou. Ale i přesto, že ho miluji, začínám někde uvnitř sebe couvat. Nevím, zda jeho nátlak ustojím.
Kdo by nechtěl zůstat stále mladý? Zpívá o tom i Karel Gott v jedné ze svých převzatých písní. Pravdou však je, že stárneme a nikdo se tomu nevyhne. Naštěstí tu máme úspěšný obor estetické medicíny, který zažívá nebývalý boom. S botoxovými injekcemi ale možná ještě raději počkejte, výsledky lékařských experimentů varují.
Vždy když potkáme muže, který se nám líbí, bojíme se, že uděláme nebo řekneme něco, čím ho naštveme nebo alespoň nepříjemně překvapíme... Má to tak většina z nás a je to přirozené. Navíc spousta mužů v počátcích vztahu nedává svou nelibost nebo naštvání najevo, ale to neznamená, že k vám nic negativního nemohou pocítit. Mohou, jen si to nechávají pro sebe.

Nepřehlédněte

Když v supermarketech udeří akce, sáhneme na dno prasátek a namíříme si to střemhlav na nákupy. Všechno, co lze schovat do mrazáku, nakoupíme za akční ceny, protože v opačném případě bychom za dané zboží utratili dvojnásobek. To samé platí i v případě masa. Když je za skvělou cenu, nabereme ho kila a pustíme se do zamrazování. Jenže co udělat v okamžiku, kdy ho chceme zpracovat?
Nežijeme v Kalifornii ani v jiné lokalitě, kde sluníčko intenzivně hřeje po celý rok a zelenina či ovoce má několikero sklizní. Čtyři roční období znamenají mimo jiné přizpůsobit své tělo a jeho režim na počasí, které přijde. Na podzim byste se tedy neměla stravovat stejně jako v létě, kdy je tělo dobré spíš ochladit. Co udělá vašemu organismu dobře na podzim?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek