Jednoduchý recept na panna cottu, se kterou okouzlíte každou návštěvu
Pokud už jste někdy panna cottu jedli, jistě víte, že je to skvělý letní dezert. Nejčastěji se totiž připravuje smetanová s ovocným přelivem a čerstvým ovocem. Panna cotta s jahodami nebo malinami určitě v létě potěší každou návštěvu a stačí vám jen několik málo ingrediencí.
Recept na panna cottu ve skleničce
Recept na panna cottu ve skleničce je jednoduchý a výsledný efekt udělá dojem. Příprava je navíc jednoduchá a rychlá, bez plánování dopředu se ale neobejdete, protože musíte dezertu dát čas, aby ztuhnul. Začněte přípravou ingrediencí. Budete potřebovat plátkovou želatinu, smetanu ke šlehání, cukr krystal a vanilkový lusk.
Do misky si připravte studenou vodu, vložte do ní 3 plátky želatiny a dejte jim čas, aby nabobtnaly. Mělo by stačit přibližně 10 minut. Mezitím si můžete v hrnci rozmíchat 500 ml smetany se 70 g cukru a semínky z vanilkového lusku. Ta dodají panna cottě luxusní chuť a povznesou dezert na úplně jinou úroveň. Směs začněte zahřívat. Nabobtnalou želatinu vyždímejte a přihoďte do teplé směsi. No a to je skoro všechno! Teď už jen stačí želatinu pořádně rozmíchat, aby se ve směsi neudělaly hrudky.
Když je směs dobře rozmíchaná, nalijte ji do skleniček. Záleží samozřejmě na jejich velikosti, množství z tohoto receptu vám vyjde přibližně na 4 porce. Je dobré sklenice nejprve vypláchnout studenou vodou – říká se, že potom panna cotta lépe vyklouzne, pokud se rozhodnete ji servírovat vyklopenou. Sklenice pak uložte aspoň na 4 hodiny do lednice, aby dezert hezky zatuhnul.
Fantazii se ale meze nekladou, můžete panna cottu servírovat vyklopenou na talířku, v zajímavě tvarovaných sklenicích, ve skleničkách na nožce, nebo pokud má sloužit jen jako chuťovka, udělejte ji klidně do sklenic panákových.
Možností, jak připravit panna cottu, je nespočet
Pomyslnou a někdy vlastně i doslovnou třešničkou na dortu je pak zdobení. Obzvlášť v létě se můžete vyřádit a připravit panna cottu na milion způsobů. Do smetany se totiž dá přidat i jakékoliv koření či příchuť, navrch pak může přijít jakékoliv ovoce, které máte zrovna doma. Klasika je klasika, takže červené a lesní ovoce jako jahody, maliny, borůvky nebo ostružiny krásně doplní chuť smetanového základu. Najdete ale také méně tradiční kombinace, třeba kiwi, maracuju, pistácie, mango nebo broskve. Ideální je spojit nějaký typ přelivu a na zdobení použít ovoce čerstvé.
Odvažte se s příchutí
Až ovládnete perfektně recept na klasiku, skoro jistě vás přepadne chuť experimentovat. Hlavně proto, že panna cotta ve skleničce je tak jednoduchá a variabilní. Skvělou inspirací může být třeba dvoubarevná panna cotta z TchiboBlog.cz. A když se řekne Tchibo, určitě uhodnete, jakou má příchuť! Efektní dvoubarevné skleničky s čokoládovou a kávovou panna cottou tam najdete včetně fotografického návodu, takže se vám určitě také povede. V létě si tak perfektním způsobem dopřejete svou oblíbenou chuť kávy ve formě sladké tečky, která vás ale zbytečně nezahřeje.