Hledáte netradiční vánoční cukroví? Zkuste oříškové sušenky s karamelem
Vánoční cukroví nemusí být každý rok stejné. I když má každá rodina svých pár nejoblíbenějších druhů. Ale co takhle zkusit naše oříškové sušenky s karamelem, které se k tradičnímu cukroví skvělé hodí.
TIP: Karamelovou náplň můžete dle chuti vyměnit i za čistě čokoládovou nebo zvolit jen karamel, a hned budete mít na stole dva druhy.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Jablečné misky s karamelovou chutí a ořechovým sypáním
Skvělý karamelový krém za pár minut
Příprava
Oříškové sušenky s karamelem
- 250250ghladké mouky
- 200200gmoučkového cukru
- 125125gholandského kakaa
- 125125gmásla
- 11vejce
- 5050mlplnotučného mléka
- 100100ghrubě drcených lískových ořechů
- 100100gkaramelu
- 5050gčokolády na vaření
- 2525mlplnotučného mléka
Postup:
Ve větší míse smíchejte mouku s cukrem, mlékem a vaječným žloutkem. Můžete si pomoci mixérem zapnutým na nízké obrátky. Postupně přidejte také kakao a zpracovávejte, dokud nevznikne stejnoměrné hladké těsto jednotného odstínu. Mísu s těstem přikryjte potravinářskou fólií a dejte do ledničky odpočinout. Na rozdíl od našeho cukroví bude těstu stačit jedna hodina.
Po vyndání těsta z lednice si vidličkou rozšlehejte vaječný bílek. Z těsta postupně tvarujte kulaté sušenky o požadované velikosti. Nezapomeňte na prohlubeň uprostřed, abyste měli prostor pro náplň. Sušenky namočte v bílku a následně v nadrcených lískových oříšcích. Obalené sušenky vyskládejte na plech s pečicím papírem, pečte na 180 °C po dobu zhruba 15 minut.
Zatímco se vám oříškové sušenky pečou, připravte si náplň. Karamel i čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, ale každou surovinu zvlášť. Nejlepší je do jedné vodní lázně umístit dva hrnečky. Do rozpuštěného karamelu pak přidejte mléko a dobře ho rozmíchejte. Ještě teplé sušenky naplňte nejprve čokoládou a dejte je na chvilku vystydnout. Čokoládovou vrstvu pak přelijte karamelem. Sušenky nechte zatuhnout v nějaké chladnější místnosti, ale nedávejte je do lednice. Veselé Vánoce!