Tvarohový koláč: jedinečná kombinace meruněk a tvarohu
Suroviny pro tvarohový koláč
Abyste mohli připravit lehké, chutné těsto na tvarohový koláč, budete potřebovat:
- 40 dkg polohrubé mouky
- 4 žloutky
- 12 dkg krystalového cukru
- 2,5 dl mléka
- 12 dkg másla, a
- 1 prášek do pečiva.
Suroviny na střední vrstvu koláče
Na ovocnou a krémovou část koláče budete potřebovat:
- 25 dkg tvarohu
- 1 kg meruněk (nebo případně jiného ovoce), a
- vanilinový cukr
Suroviny na horní vrstvu koláče
Na svrchní část koláče si připravte:
- 10 dkg krystalového cukru, a
- 4 bílky.
Tvarohový koláč: příprava
Nejprve si připravte základ těsta, a to tak, že žloutky utřete s cukrem. Poté do této směsi vmíchejte změklé máslo tak, aby vznikla pěna. Do takto připravené pěny přilejte mléko a přidejte po částech rovněž mouku, kterou jste smíchali s práškem do pečiva. Před pečením se vždy doporučuje mouku prosát, aby se do ní dostal vzduch a z ní zase nečistoty.
Plech na pečení vymažte máslem a vysypte moukou. Poté na jeho dno rovnoměrně rozetřete připravené těsto.
V míse si zvlášť připravte krém, a to tak, že do tvarohu jednoduše vmícháte vanilinový cukr. Krém můžete případně i vyšlehat.
Těsto poklaďte meruňkami, které podle velikosti buď jen rozpulte (samozřejmě bez pecek) nebo je nakrájejte na menší kousky. Těsto by mělo být celé pokryté ovocem.
Na vrstvu ovoce rovnoměrně rozetřete připravený tvarohový krém (který je dobré těsně před tím ochutnat, zdali je dostatečně doslazen).
Poté si připravte sníh z bílků a cukru, který bude tvořit poslední, horní vrstvu koláče.
Troubu předehřejte na 180 °C, koláč do ní vložte a pečte po dobu přibližně 30 minut, dokud nemá horní vrstva koláče lehce nahnědlou barvu. Poté koláč nakrájíme a podáváme třeba při odpolední kávě s přáteli nebo rodinou. Dobré chutnání s povídáním!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Koláč s vanilkovým krémem, který se udělá sám
Krémový koláč: kombinace listového těsta a výborného vanilkového krému