Trojbarevný koláč, který se stane hitem letošního podzimu
Ingredience na trojbarevný koláč
Při přípravě těsta na trojbarevný koláč se neobejdete bez:
- 6 vaječných žloutků
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 300 g řeckého jogurtu
- 300 g hladké mouky
- 2 prášky do pečiva
- 2 vanilkové cukry
- Sůl
Na jablečnou nádivku budete potřebovat:
- 1,5 kg jablek
- 250 g cukru krystal
- 50 g másla
- 50 g kukuřičného škrobu
- 15 g mleté skořice
- 2 vanilkové cukry
- Polovinu citronu
Na bílkový sníh si připravte:
- 6 vaječných bílků
- 150 g moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
- Polovinu citronu
- Sůl
Příprava
Jablka si omyjte, očistěte a vykrájejte. Nastrouhat je můžete i se slupkou, ale bez ní bude zákusek jemnější. V dostatečně velkém hrnci si na mírném plamenu rozpusťte máslo a přidejte k němu nastrouhaná jablka. Míchejte, aby se vám jablka nezačala připalovat, a do hrnce přidejte cukr, vanilkový cukr a skořici.
Vymačkejte do něj i šťávu z poloviny citronu, pozor na pecky. Když jablka pustí šťávu, sceďte je, šťávu si odlijte a rozmíchejte v ní škrob. Pak šťávu se škrobem vraťte zpět do hrnce ke zbytku jablek a uvařte hustou kaši. Hotovou kaši odstavte z plotny a nechte vychladnout.
Rozklepněte si vejce a oddělte si žloutky od bílků. Ze žloutků vyšlehejte s cukrem a troškou soli pěnu, do které zapracujte máslo a vanilkový cukr. Pak přidejte řecký jogurt a mouku s práškem do pečiva. Těsto důkladně propracujte, aby bylo hladké a drželo tvar. Pak ho napěchujte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 25-30 minut při teplotě 180 °C.
Jakmile těsto zezlátne, vyndejte plech z trouby a navrstvěte na něj jablečnou kaši. Její vrstva by měla být přibližně stejně vysoká jako vrstva těsta. Pak plech vraťte zpět do trouby, stáhněte teplotu na 160 °C a pečte dalších 10 minut.
V mezičase si připravte bílkový sníh. Bílky vytřete se špetkou soli, cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte šťávu z druhé poloviny citronu a vše vyšlehejte do tuhého sněhu. Vytáhněte plech s těstem z trouby a sníh navrstvěte na jablečnou vrstvu. Vraťte zpět do trouby a pečte dalších 10 minut, teplota tentokrát zůstane stejná.
Hotový koláč nechte vystydnout, podávejte a uchovávejte jej při pokojové teplotě. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Tradiční moravský recept na ty nejlahodnější koláče. Vyzkoušíte?
Už jste ochutnali báječný tvarohový koláč s čokoládou? Přikládáme recept