9 rychlých a snadných receptů na domácí sýry: Který vyzkoušíte nejdříve?
Recept na domácí sýry s kurkumou
Domácí sýry s kurkumou nejsou nic těžkého. K přípravě potřebujete:
- Plnotučné mléko 3,2 % tuku – 1 l
- Kefír 3,2 % tuku – 1 l
- 4 vejce
- Zelené bylinky
- 2,5 lžičky kurkumy
- 0 stroužky česneku
- Sůl
V hrnci smícháme kefír s mlékem a dáme ohřát na sporák. Do horké směsi přidáme ušlehané vejce se solí, bylinky, kurkumu a česnek a necháme prohřát 15-20 minut. Nevařit. Přelijeme do cedníku vystlaného čistou utěrkou a necháme odkapat syrovátku. Hmotu zakryjeme talířkem a necháme odležet v lednici přes noc.
Domácí sýr tvrdý
K přípravě potřebujeme:
- Domácí či pasterizované mléko (nesmí být trvanlivé) – 2 l
- 2 lžíce soli
- 5 vajec
- Zakysaná smetana – 420 g
- Kefír – 220 g
Domácí sýry tvrdé jsou velice oblíbené. Snadno si je připravíte i doma.
Nejdříve mléko se solí dáme vařit a mezitím ušleháme vejce se smetanou, které vlijeme do vroucího mléka. Přidáme kefír a přivedeme k varu. Mléko necháme srazit a z této hmoty necháme odtéct syrovátku přes jemné síto. Poté zatěžkáme a dáme do lednice na 4-5 hodin. Sýr můžeme ochutit olivami či pálivou paprikou.
Domácí sýr aromatický
K přípravě potřebujeme:
- Kefír – 1 l
- Mléko – 1 l
- 5 vajec
- 3,5 lžičky soli
- 1/3 lžičky pálivé papriky
- Špetka kmínu
- Bylinky – kopr, koriandr, zelená cibulka
Smícháme mléko s kefírem a dáme vařit. Mezitím vlijeme ušlehaná vejce se solí. Vaříme, než se vysráží syrovátka. Poté necháme 1-2 minuty odstavit a přidáme bylinky dle chuti. Směs přelijeme do utěrky, zavážeme a necháme odtéct syrovátku. Vytvořenou hmotu zatěžkáme talířem a ze stran zakryjeme utěrkou. Sýr necháme přes noc odležet v lednici.
Recept na domácí sýry Mozzarella
Na 2 porce potřebujeme:
- 1 l mléka
- 130 g přírodního jogurtu
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžíce octové esence (25 %)
Mléko se solí ohřejeme, přidáme jogurt, ocet, promícháme a odstavíme ze sporáku. Ze směsi necháme vykapat syrovátku, kterou nevyléváme, přes čistou utěrku v cedníku. Hmotu vyždímáme, vytvarujeme z ní kouli, vložíme do odkapaných syrovátek a necháme vystydnout. Poté dáme odležet do lednice na 24 hodin.
Domácí tavený sýr z tvarohu
K přípravě potřebujeme:
- 520 g tvarohu
- 110 g másla
- 2 vejce
- ½ lžičky soli a jedlé sody
V mixéru ušleháme tvaroh, máslo, vejce, sůl a sodu. Hmotu vložíme do vodní lázně a povaříme, než se směs nezačne tavit. Do formy na sýr, vymazané máslem, vlijeme sýrovou směs a necháme odležet 8-10 hodin v lednici.
Domácí sýr máslový
K přípravě potřebujeme:
- 1 kg tvarohu – suchý, netučný
- 1 l mléka
- 4 vejce
- 110 g másla
- 1 lžička soli a sody
Do mléka vložíme tvaroh, přivedeme k varu a za neustálého máchání vaříme 7-10 minut. Z hmoty necháme odtéct tekutinu přes čistou utěrku. Do odkapaného tvarohu přidáme vejce, máslo, sůl, sodu a důkladně prohněteme.
Směs roztavíme za stálého míchání na středním ohni a povaříme 5-7 minut. Hotový sýr by se měl odlepit od stěn hrnce. Přikryjeme a necháme vychladnout.
Domácí sýr Philadelphia – první recept
K přípravě potřebujeme:
- 1 l mléka
- 1 lžička soli a cukru
- 510 ml kefíru
- 1 vejce
- Citronová šťáva
Mléko se solí a cukrem přivedeme k varu a odstavíme ze sporáku. Vlijeme kefír a mícháme, dokud se hmota nesrazí. Přes utěrku necháme odkapat syrovátku, trochu jí může v sýru zůstat. Mezitím ušleháme vejce s citronovou šťávou tak, aby se utvořila pěna. Do vaječné směsi přidáme odkapanou hmotu a dál šleháme. Poté necháme v lednici odležet.
Domácí sýr Philadelphia – druhý recept
K přípravě potřebujeme:
- 910 ml tučného mléka
- 1400 ml smetany (35 % tuku) ke šlehání bez cukru
- 55 ml podmáslí nebo kefír
- 2-3 kapky mikrobiálního enzymu Rennet
- 1 lžíce soli
Mléko se smetanou ohřejeme na 21 °C, přidáme podmáslí, Rennet, přikryjeme poklicí a necháme přes noc odležet v pokojové teplotě. Druhý den posypeme solí a metličkou směs rozmícháme. Syrovátku necháme 30 minut odkapat přes utěrku v cedníku. Poté svážeme cípy utěrky gumičkou a necháme přes noc v ledničce odležet a odkapat zbytek syrovátky.
Domácí Mascarpone
K přípravě potřebujeme:
- 410 ml pasterizované smetany (15-20 % tuku)
- 1 lžička citronové šťávy
Smetanu vlijeme do nádoby, kterou ponoříme do vodní lázně a na mírném ohni ohřejeme na 85 °C za stálého míchání. Odstavíme a přidáme citronovou šťávu. Nádobu vrátíme do vodní lázně, plamen stáhneme na minimum a mícháme. Když hmota získá konzistenci hustého krému, sundáme ze sporáku a necháme 15 minut vychladnout.
Ze sýra necháme přes utěrku, odkapat syrovátku cca 40-60 minut. Poté sýr v utěrce zavěsíme tak, aby odkapal zbytek syrovátky a sýr se zahustil. Po zhoustnutí vrátíme zpět do cedníku nebo síta, zatížíme zhruba 300 g a necháme odležet v lednici 8-9 hodin.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Opékaný lilek s ovčím sýrem, rajčaty, česnekem a bazalkou
Rychlé těstoviny s omáčkou, mletým masem a sýrem jsou naprosto famózní!