Recepty ze zahrádky: Cuketa a 6 receptů, kde hraje hlavní roli
Tentokrát jsme si vzali do parády cuketu – někým milovanou, jinými nenáviděnou zeleninu, které se téměř v jakékoli půdě (a za všemožných podmínek) daří natolik dobře, že plodí jednu cuketku za druhou. Plody je schopná tvořit v průběhu léta i v pozdním podzimu, což se odvíjí od doby její sadby. Počáteční nadšení pak u mnohých pěstitelů vystřídá zoufalost, co si s dalšími cuketami vlastně počít. A tak cukety cestují dál, většinou se s úsměvem rozdávají sousedům.
Ačkoli je cuketa ve světě zahradničení stálicí a mnozí mají pocit, že už ničím nepřekvapí, je tomu právě naopak. Pro svou chuť je značně univerzální, takže se s její pomocí dá vykouzlit nespočet zajímavých receptů a mimo jiné je plná vitamínů, cenných minerálů a z 92% je tvořená vodou. Kromě toho je nízkokalorická, takže si bravurně rozumí i s dietami. Jak ji ale zpracovat, když už se vám v grilované úpravě přejídá? Mrkněte na pár nápadů.
Plněná cuketa masem a posypaná sýrem
Budeme potřebovat:
- 3 středně velké cukety
- 1 velkou cibuli
- 500 g mletého masa
- 4 stroužky česneku
- 140 g rajčatového protlaku
- 100 g sýra
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 chilli papričku
- 1 lžičku mleté sladké papriky
- Oregano, sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Cukety opatrně vydlabejte, abyste neporušili slupku, osolte a potřete jejich vnitřek olejem. Následně je nechte přibližně 15 minut opéct v předehřáté troubě do měkka.
- Na rozpáleném oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli s chilli papričkou a poté orestujte maso do ztmavnutí. Do masové směsi přidejte prolisovaný česnek, vydlabanou cuketu, protlak i veškeré koření. Směs lehce podlijte vodou a vařte asi 20 minut doměkka.
- Závěrem přidejte nastrouhaný sýr a masovou směsí naplňte předchystané cukety. Zbylým sýrem posypte naplněné cukety a pečte asi dalších 15 minut.
Plněné cukety však můžete nachystat i na způsob plněných paprik s rajčatovou omáčkou. Masová směs zůstává stejná, avšak cukety vydlabete v jejich vnitřku bez rozkrojení.
Cuketové muffiny
Budeme potřebovat:
- 2 hrnky nastrouhané cukety
- 2 a ½ hrnku polohrubé mouky
- 2 hrnky moučkového cukru
- 1 hrnek oleje
- ½ hrnku mléka
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 1 lžičku skořice
- 3 vejce
Postup:
- Nejprve smícháme všechny suché suroviny, kromě cukru, ze kterého s pomocí vajíček vyšleháme hustou pěnu.
- Do pěny následně přidáme mléko, olej, suchou směs a vše prošleháme. Na závěr přidáme cuketu.
- Připravenou směsí naplníme muffinové formy (ale jen tak do poloviny) a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 20 minut.
Muffiny si můžete vyrobit s řadě variací – čokoládové, ovocné, vanilkové, stačí si jen vybrat podle chuti.
Cuketové karbanátky
Budeme potřebovat:
- 300-350 g cukety
- 150 g měkkého salámu
- 100 g ovesných vloček
- 100 g tvrdého sýra
- 50-70 g strouhanky
- 3 stroužky česneku
- 1 vejce
- Drcený kmín, špetku muškátového oříšku, majoránku, pepř a sůl podle chuti
Postup:
- Cuketu spolu se sýrem nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme ovesné vločky, strouhanku, vejce, česnek i všechno ostatní koření.
- Přebytečnou vodu z cukety vylijeme a přidáme nadrobno nakrájený salám.
- Vytvoříme dostatečně pevnou směs, ze které tvarujeme menší karbanátky, které závěrem obalíme ve strouhance. Následně smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.
Pikantní cuketová polévka
Budeme potřebovat:
- 2 mladé cukety
- 2 větší brambory
- 2 chilli papričky
- 3 stroužky česneku
- 1 větší mrkev
- 1 větší cibuli
- 100 ml smetany (ideálně s 31% tukem)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 2 litry vývaru
- Sůl podle potřeby
Postup:
- V hrnci rozehřejeme máslo i olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, lehce orestujeme a přidáme nasekaný česnek.
- Cuketu, mrkev i brambory nakrájíme na kostičky, umístíme do hrnce a krátce orestujeme. Posléze přidáme papričky, zalijeme vývarem a vaříme přibližně dvacet minut.
- Jakmile jsou suroviny měkké, podle chuti dosolíme, přidáme smetanu a mixujeme do hladké krémové podoby. Závěrem můžeme polévku ozdobit křupavými krutony.
Cuketový tataráček
Budeme potřebovat:
- 1-2 cukety
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce pálivé omáčky
- 1 lžičku worcesterové omáčky
- 1 lžičku bílého pepře
- 3-4 stroužky česneku
- 2 rajčata
- Sůl
- Olej na smažení
Postup:
- Cuketu najemno nastrouháme, vymačkáme z ní přebytek vody a orestujeme na kapce olivového oleje.
- Mezitím, co bude cuketa chladnout, prolisujte rajčata, do kterých přimíchejte všechny ostatní suroviny a zapracujte k cuketové směsi.
- Pro masové nadšence pak není od věci přidání i orestovaných kousků oblíbeného masa. Tataráček podávejte nejlépe na topinkách.
Cuketovo-bylinkové nočky
Budeme potřebovat:
- 1 sáček bramborového těsta (nebo dostatek brambor na uvaření domácí bramborové směsi)
- 400 g mladé cukety
- 2 celá vejce
- Hrubou mouku dle potřeby
- Sůl a vodu
- Bylinky (například libeček, petržel)
Postup:
- Cuketu najemno nastrouháme, přidáme vejce a ochutíme solí i kořením.
- Poté přidáme bramborové těsto a zpracujeme spíše tužší těsto ideální pro vytváření noků. Pokud je směs až moc hustá, přidejte trochu vody, pokud je řídká, naopak přidejte hrubou mouku.
- Vytvarujte malé nočky a vložte je do osolené vroucí vody. Jakmile vyplavou nad hladinu, vařte je ještě zhruba pět minut.
Cuketové nočky mají obecně široké využití. Ty menší využijete do polévky, ty větší jako samostatnou přílohu k zeleninovému salátu, masu či omáčkám a v neposlední řadě jsou chutné i na způsob plněných knedlíků, tedy s kysaným zelím a smaženou cibulkou.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT