Inspirace na výborné pokrmy z mletého masa
Americký hamburger
Mezi pokrmy z mletého masa patří hamburger. Typický pokrm, který vytane na mysli většině lidí, když se řekne mleté maso. Každý, kdo rád griluje, má svůj vlastní „signature burger“. Způsobů, jak tuto tradiční americkou pochoutku nachystat, totiž existuje nespočet. Vše ale spočívá ve správné přípravě masa.
- Hovězí maso namelte nahrubo, a následně ochucujte solí, pepřem a worcesterovou omáčkou.
- Maso opékáme na rozpáleném grilu pěkně zprudka – a během grilování ho můžeme pravidelně z obou stran potírat grilovací omáčkou, aby bylo pořádně šťavnaté.
- Jestliže milujete cheeseburger, přidejte těsně před sundáváním masa z grilu navrch plátek čedaru.
- Servírujte v rozpůlených speciálních bulkách na hamburgery s opečenou slaninou, plátkem rajčete, kusem salátu a opečenou cibulkou. A nezapomínejte ani na nějakou omáčku!
Řecko ve vaší kuchyni
Přeneste se do krásného slunného Řecka díky typickému jídlu původem z Balkánského poloostrova. Připravte si domácí musaku. Tato delikatesa se skládá z mletého masa, lilků, brambor a směsi koření, která tomuto pokrmu dodává jeho specifickou chuť. Vzhledově musaka připomíná lasagne.
Lasagne
Americká klasika, kterou milují děti i dospělí! Skládá se ze tří vrstev: směsi mletého masa a rajčat, bešamelu a plátů lasagní.
- Na lasagne se nejlépe hodí kombinace hovězího a vepřového masa v poměru 1:1.
- Všechny vrstvy skládáme na sebe, a navrch ještě posypeme strouhaným sýrem, aby se vytvořila extra krusta.
Vietnamské smažené závitky
Milujete vietnamskou kuchyni? A už jste si někdy doma připravovala smažené závitky? Chce to trochu „dostat do ruky“, ale jakmile zvládnete techniku balení závitků, garantujeme vám, že si je budete připravovat pravidelně.
- Ideální maso do závitků je vepřové.
- To se pak smíchá se zeleninou dle vašeho výběru.
- Skvělá je kombinace mrkve, cibule a kedlubny.
- Podle chuti můžete přidat i čerstvé bylinky a nezapomínejte ani na uvařené rýžové nudle.
- Vše se následně balí do rýžového papíru a smaží v oleji dozlatova.
Chilli s masem
Znáte pokrm chilli con carne? Jeho název pochází ze španělštiny a znamená chilli s masem. Možná byste tipovali, že podle názvu pochází ze Španělska či Latinské Ameriky, ale není tomu tak. Jedná se totiž o typický texaský pokrm. Takže opět další tip na americký pokrm.
Jeho příprava je jednoduchá. Budete potřebovat mleté hovězí maso, rajčata v plechovce, červené víno, fazole, kukuřici, chilli a jahodovou marmeládu. Všechny tyto ingredience prostě smícháte a máte hotovo! Výborně chutná s krajícem čerstvého chleba – a nadchnete jím každého milovníka masa.
Bulgogi
Už jste někdy jedla bulgogi? Jedná se o typický korejský pokrm, jehož název znamená „ohnivé maso“. Připravuje se z hovězího nebo vepřového masa (nejlepší volbou masa pro přípravu bulgogi je svíčková), které se nakrájí na opravdu tenké plátky.
Následně se marinuje v sójové omáčce smíchané se sezamovým olejem, citronovou šťávou, cukrem a pepřem. Jakmile je maso správně namarinované a vsákne do sebe veškeré chutě, ogriluje se a podává s rýží.
Masové kuličky
Mezi klasické pokrmy připravované z mletého masa patří i masové kuličky. Dají se podávat buď s klasickou rajčatovou omáčkou, nebo se můžete inspirovat menu z obchodních domů IKEA. Pokud si je chcete připravit na švédský způsob, nezapomínejte ani na brusinkovou marmeládu! Delikátní IKEA omáčku si doma můžete připravit z vývaru, hladké mouky, smetany ke šlehání, citronové šťávy a soli.
Mleté maso je ideální surovinou do mnoha výtečných pokrmů. Doufáme, že alespoň jedním zvýše zmíněných jsme se vám trefili do chuti.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Milujete spojení mletého masa a sýra? Pak vás recept na placky zaujme!
Oběd nebo večeře z jednoho pekáče: Fantastické masové kuličky s bramborami a zakysanou smetanou!