Rychlý pita chléb z jogurtového těsta
Na rozdíl od našeho pečiva na to nepotřebujete troubu, pita chléb se peče totiž na rozpálené pánvi. Dnes pro vás máme navíc recept, se kterým budete mít pro čtyřčlennou rodinu upečeno raz dva.
Ingredience na pita chléb (6 až 8 placek)
- 500 g hladké mouky
- 250 ml bílého jogurtu (pozor, ne nízkotučného, raději vezměte smetanový s 10 % tuku)
- 200 ml převařené teplé vody
- 1 balení prášku do pečiva
- 5 ml olivového oleje
- 5 g soli
Příprava
Jogurt si vyklepněte do větší misky. Pozor, aby nešlo o jogurt s nějakými náhražkami mléčného tuku, které by při pečení mohly dělat neplechu. Nejlíp uděláte, když sáhnete po kvalitním smetanovém jogurtu za pár korun. Do jogurtu přimíchejte vodu se solí, čímž vznikne klasický turecký nápoj ayran. Do ayaranu prosejte těsto s práškem do pečiva a důkladně ho rukama zpracujte, aby vznikl jakýsi chlebový bochník.
Těsto by mělo držet pohromadě a nemělo by být příliš lepkavé. Když dosáhne požadované konzistence, zapracujte do něj ještě jednu lžíci olivového oleje. Hotové těsto nechte asi dvacet minut odpočinout a pak si ho rozdělte na šest až osm stejně velkých dílů. Z těch vytvarujte kuličky, zabalte je do potravinářské fólie a nechte hodinu až dvě odpočinout.
Odpočaté těsto si rozválejte na rovnoměrné, asi centimetr silné placky. Placky postupně na sucho z obou stran opečte na rozpálené pánvi. Olej ani jiný tuk opravdu nejsou potřeba. Hotové budou, když začnou zlehka zlátnout až hnědnout. Při pečení by placky také měly nabobtnat, přestože jsou z těsta bez kvásku.
Podávejte jako přílohu k masovým pokrmům nebo místo klasického pečiva. Nejlepší jsou ještě teplé, ale při dobrém skladování vydrží čerstvé a měkké i dva dny.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT