Recepty ze zahrádky: Je to dýně, ale chutná jako cuketa. Seznamte se s patizonem
Patizon, který roste v bílé, žluté nebo světle zelené barvě, je nepochybně vděčná zelenina, jejíž vzhled připomíná létající talíř. Protože se řadí k tykvím, je poměrně nenáročný na pěstování, zároveň se zpravidla dobře uchytí (a pak vydatně plodí) téměř ve všech půdách.
Podobný je cuketám a dýním, proto se zpracovává obdobně, jako jeho kolegyně ze stejné čeledi. Výhodou patizonu je naprosto úžasná chuť, díky čemuž se dá vyčarovat spousta famózních jídel. Patizon je však velmi prospěšný i z hlediska obsažených vitamínů a minerálů (zmíníme třeba velké zastoupení železa či draslíku, což je jen hrstka účinných látek), které mají příznivé účinky na naše tělo. Podporuje zažívání, je skvělou prevencí při srdečních i ledvinových onemocněních a zároveň je úžasný pomocník při cukrovce. Co možná oceníte ještě víc, je fakt, že patizon má nízký obsah kalorií, proto si ho směle můžete dovolit i při redukční dietě. Co z něj dobrého připravit?
Patizonová polévka s koprem
Budeme potřebovat:
- 500 g oloupaného a vydlabaného patizonu
- 1 větší cibuli
- 40 g másla
- 800 ml vývaru
- 700-200 ml zakysané smetany
- 3 ks nového koření
- 1 ks bobkového listu
- 2 lžíce nasekaného kopru
- 1 lžíci hladké mouky
- Sůl a drcený kmín podle chuti
- Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na rozpuštěném másle, přidáme nové koření, bobkový list a drcený kmín. Cibuli následně zaprášíme moukou, poté přidáme na kostičky nakrájený patizon. Vše promícháme, přilijeme vývar, osolíme a vaříme, dokud patizon nezměkne. Dáváme si ale pozor, abychom patizon nepřevařili.
- Těsně před koncem vaření vyjmeme bokový list, nové koření a do polévky přidáme nasekaný kopr podle chuti. Závěrem polévku odstavíme z plotny a zakysanou smetanu rozmíchanou s horkou vodou opatrně vlijeme do polévky. Podáváme s vařeným vajíčkem.
Patizonová topinková směs
Budeme potřebovat:
- 400 g oloupaného a vydlabaného patizonu
- 1 větší cibuli
- 100 g anglické slaniny
- 2 stroužky česneku
- Olej či sádlo
- Koření – sůl, pepř, drcený kmín, snítku tymiánu
- Sójovou omáčka dle chuti
- Nadrobno nakrájenou cibulku orestujeme dozlatova na trošce oleje či sádla a přidáme slaninu, kterou zlehka opečeme. Do směsi přidáme prolisovaný česnek, veškeré koření a přisypeme nastrouhaný patizon. Pro doladění chuti můžeme použít trochu sójovky.
- Ochutíme podle chuti a pod pokličkou dusíme doměkka, bez podlévání. Hotovou směs můžete využít do těstovin, k bramborovým knedlíčkům, ovšem nejlépe chutná na opečených toastech, topince i s čerstvým pečivem.
Patizonová sekaná
Budeme potřebovat:
- 500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
- 300 g patizonu
- 3 stroužky česnesku
- 1 vejce
- Strouhanku (přibližně jako ze dvou starých rohlíků)
- Majoránku nebo tymián
- Sůl a pepř
- Olej na smažení
- K mletému masu přidáme nastrouhaný patizon, česnek a vejce, poté přidáme veškeré koření. Celou směs promícháme a vzápětí do ní přisypeme strouhanku.
- Navlhčíme si ruce a ze směsi tvarujeme sekanou, kterou vložíme do promaštěného pekáče a pečeme dozlatova, za občasného podlití vodou. V průběhu pečení pak občasně poléváme maso výpekem.
Patizony v těstíčku
Budeme potřebovat:
- Patizon
- Koření
- Olej na smažení
Na těsto:
- 50 ml piva
- 1 vejce
- 1 lžičku oleje
- 70 g polohrubé mouky
- Koření a sůl podle chuti
- Patizon oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na slabší plátky, které vzápětí okořeníme podle chuti.
- Z uvedených ingrediencí připravíme těstíčko – pivo smícháme se žloutkem, moukou, olejem, osolíme a vmícháme sníh z bílku. V těstíčku pak okořeněné plátky namáčíme.
- Z obou stran následně smažíme plátky patizonu na rozpáleném oleji dozlatova.
Patizonové řezy
Budeme potřebovat:
- 300 g patizonu
- 300 g cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 80 g másla
- 1 kypřicí prášek
- 4 lžíce rybízové marmelády
- Kokos dle chuti
- V míse utřeme celá vejce spolu s máslem a cukrem do bohaté pěny.
- Následně přidáme očištěný, jemně nastrouhaný patizon, vzápětí do směsi přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Promíchané těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě přibližně půl hodiny. Jakmile řezy vychladnou, potřeme je zavařeninou a zlehka posypeme kokosem.
Patizonové brownies
Budeme potřebovat:
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- 20 g másla (+ další máslo na vymazání formy)
- 1 vanilkový lusk
- 2 vejce
- 320 g najemno nastrouhané dužiny patizonu
- 50 g holandského kakaa
- 140 g hladké mouky
- 85 g cukru
- 1 lžičku jedlé sody
- Špetku soli
- Hrst malin
- Pomalu rozpustíme čokoládu s máslem (ideálně ve vodní lázni) a přidáme obsah z vanilkového lusku.
- Po vychladnutí do čokolády zašleháme vejce, vzápětí přidáme patizon, cukr, kakao, sodu a sůl.
- Těsto nalijeme do formy, na povrch těsta poskládáme maliny a mírně je do těsta zatlačíme.
- Brownies pečeme na střední teplotu přibližně dvacet minut, ovšem tak, aby brownies nebylo uvnitř vysušené.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Recepty ze zahrádky: V hlavní roli sladké a šťavnaté hrušky
Recepty ze zahrádky: 6 dobrot, které připravíte z dýně Hokaido