Bulharské ořechovky, rychlá a bezlepková dobrota
Jednoduché, rychlé a dokonce bezlepkové – takové je bulharské ořechové cukroví, ořechovky, které může doplnit i vaši sváteční hostinu. V dnešním receptu najdete rovnou dva druhy ořechů, nicméně, pokud jste všechny lískové ořechy použili třeba už na Masarykovo cukroví, vystačíte i s pouhými „vlašáky“. Napečeno máte doslova vcukuletu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Ořechové řezy s rumovým aroma a marmeládou pro sladký podzim
Bulharské ořechovky
- 22bílky
- 200200gvlašských ořechů
- 11hrstpůlek z vlašských ořechů na ozdobu
- 200200glískových ořechů
- 11lžícetřtinového cukru
- 11lžícemedu
- 11sáčekvanilkového cukru
- 11lžičkaskořice
Postup:
Vlašské a lískové ořechy nasekejte v robotu nahrubo. Do menší uzavíratelné mističky nasypte třtinový cukr, skořici a vanilkový cukr a třepáním důkladně promíchejte. Směs cukrů přidejte k ořechům a smíchejte.
Bílky začněte šlehat do tuhého sněhu. Asi v polovině šlehání, tedy když je sníh polotuhý, přidejte polévkovou lžíci medu. Poté pokračujte ve šlehání, dokud nebudou bílky úplně tuhé.
Bílkovou směs promíchejte vařečkou zlehka s ořechy, aby zůstala nadýchaná. Takto připravené těsto nabírejte polévkovou lžící a tvarujte na plech vyložený pečicím papírem podle svého vkusu – kolečka, oválky, čtverce apod. Každý kousek následně dozdobte polovinou vlašského ořechu.
Pečte ořechovky při 160 °C přibližně 15 minut a máte hotovo.