Jste zarytí houbaři? Pak si jistě pochutnáte na masových kuličkách s omáčkou z lesních hub
Kozáky, hříbky, lišky, ryzce, bedly… pro zapálené houbaře všechno velmi dobře známé názvy. Právě léto je obdobím, kdy se často vypravujeme do lesa na procházky spojené se sběrem hub. Je to ideální koníček, když přijde řeč na zdravý životní styl. Víte ale, jak svůj úlovek zužitkovat? Co takhle na omáčku z lesních hub?
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Léčivé houby. Které vám pomohou s imunitou, které s pamětí a co dalšího ještě umí?
Recepty z hub: Připravte si tyto lesní dary na několik způsobů
Masové kuličky s omáčkou z lesních hub
- 800800gmletého hovězího masa
- 400400gčerstvých lesních hub
- 500500mlpřevařené vody
- 5050mlzakysané smetany
- 2525gstrouhanky
- 2525ghladké mouky
- 44stroužkyčesneku
- 22kscibule
- 11ksvejce
- sušený kopr
- sůl a pepř
- olej nebo sádlo na smažení
Postup:
Ve větší míse si smíchejte suroviny na masovou směs – ze zakysané smetany, strouhanky a vody udělejte tekuté těstíčko. Do něj rozklepněte vejce, vidličkou směs našlehejte a přidejte najemno nasekaný sušený kopr a sůl. Pak do směsi rukama zapracujte mleté maso a vytvarujte kuličky o velikosti míčků na stolní tenis.
Masové kuličky rovnou zprudka osmahněte na centimetrové vrstvě oleje nebo sádla. Během smažení je budete muset několikrát pootočit, aby se osmahly ze všech stran. Kuličky by se neměly propéct i zevnitř, mají jen získat křupavou krustu. Vevnitř budou ještě syrové, ale to je správně.
Orestované kuličky nechte chvilku na papírové utěrce okapat, aby na nich nebyl olej, a pak je vyskládejte na plech na pečení. Dejte je péct do trouby předehřáté na 200 °C na 15 až 20 minut.
Mezitím si připravte omáčku. Houby si nakrájejte na plátky, česnek prolisujte a cibuli nakrájejte najemno. Vodu si osolte, přidejte do ní houby a přiveďte ji na mírném plamenu k varu.
Na pánvičce, na které jste restovali masové kuličky, si zpěňte cibuli a později přidejte česnek. Nakonec směs zasypte moukou, aby vznikla jíška, a přelijte ji do hrnce s vodou a s houbami. Za stálého míchání vařte, dokud omáčka z lesních hub nezačne houstnout. Ke konci můžete přidat i masové kuličky, aby lépe nasákly chuť omáčky. Podávejte jen tak, s chlebem nebo rýží.