Nevíte co s okurkami? Zkuste náš domácí okurkový salát
Zejména v těch úrodnějších letech, kdy sklízíme hadovky doslova po kilech. Takže jsme si pro vás připravili tento recept na okurkový salát, který můžete skladovat v ledničce i měsíc nebo dva. Tedy pokud se vám do něj při přípravě nedostanou nějaké nečistoty nebo plísně, a pokud ho dřív nesníte. Navzdory dlouhé trvanlivosti je salát bez jakýchkoli konzervantů a éček.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Okurkový salát
- 44kgsalátových okurek
- 500500mlocta
- 200200gcukru krystal
- 55kscibule
- 55kszelených paprik
- 2525gčerstvé petrželky
- 2525gsoli
- 44stroužkyčesneku
- 11ksmenší mrkev
- kousek celeru
- špetka pepře
- volitelné (libeček, kopr, kus pastyňáku)
Postup:
Okurky dobře omyjte, raději několikrát, a neoškrábané je nakrájejte na tenká kolečka. Přimíchejte do nich najemno nakrájenou cibuli a na drobné kostičky nasekané papriky. Zlehka prosolte, promíchejte a přidejte utřený česnek a nastrouhanou mrkev s celerem. Znovu prosolte a nechte okurkový salát čtvrt hodiny odpočívat pod utěrkou. Pak do něj přimíchejte koření, cukr a ocet.
Salát znovu překryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte jej na chladném a temném místě odpočívat jeden den.
Salát můžete každých několik hodin promíchat, ale není to nutné. Druhý den salátem naplňte až po okraj vyvařené sklenice a zavíčkujte je. Hotový okurkový salát takto skladujte v lednici nebo ve spižírně. Pokud máte kvalitní a čerstvé suroviny a do sklenic se nedostanou žádné nečistoty, salát vydrží čerstvý i dva měsíce. Po otevření sklenice jej však spotřebujte do dvou až tří dnů.