Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Nepečený zákusek ze zakysané smetany: Budete se oblizovat!

Milujete lehké zákusky, které se jen rozplývají na jazyku? Pak budete unešení z tohoto receptu na nepečený zákusek, který neobsahuje žádné korpusy, ani piškoty.

Tento zákusek je vhodný při teplých letních dnech, dokonale totiž osvěží, pokud je dobře vychlazený. A když ho doplníte ještě o ovoce, je dokonce i zdravý.

Co budete potřebovat na přípravu zákusku?

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto suroviny:

  • 700 gramů zakysané smetany
  • 400 gramů jemného tvarohu
  • 250 gramů cukru moučka
  • 4 mandarinky

Dále budete potřebovat: 100 mililitrů vody, 30 gramů želatiny v prášku, 20 gramů másla, balíček vanilkového cukru.

Jak postupovat při přípravě nepečeného zákusku ze smetany?

Nejdříve vlijte studenou vodu do malé misky a vsypte do ní želatinu v prášku. Poté zamíchejte, aby se zcela ve vodě rozpustila a nechte asi deset minut nabobtnat. Případně postupujte dle návodu na obalu. Nyní si vezměte přichystané mandarinky a oloupejte. Jednotlivé dílky oddělte od sebe a dejte do mísy. Mezitím si rozehřejte pánev na plotně, v které si rozpustíte máslo. Až bude máslo roztavené, vložte do něj dílky mandarinek a přisypejte cukr (zhruba jeden a půl lžičky).

Vytvoříte tak karamel, v kterém se mandarinky obalí. Když máte hotovo, vypněte plotnu a ponechejte zkaramelizované ovoce vychladnout. Pak si vezměte větší mísu, do které vyklopte z obalu jemný tvaroh a pak i zakysanou smetanu. Posléze přisypte moučkový cukr, vanilkový cukr a řádně promíchejte, aby vám vznikla homogenní hladká smetanová hmota. Nakonec vmíchejte i rozpuštěnou želatinu, aby vám dort snadno ztuhnul. Směs pak vylijte do dortové formy a poklaďte do ní karamelizované mandarinky. Dort na závěr dejte do chladničky na dvě hodiny, aby ztuhnul.

Tuhnutí v lednici a servírování zákusku s mandarinkami

Po dvou hodinách v lednici smetanový zákusek vyjměte. Když zkusíte ukrojit kousek, snadno se dozvíte, zda je dort dostatečně ztuhlý. Tento dezert je velice chutný, lehoučký a také rychlý na přípravu. Podávat jej můžete s čerstvým ovocem, nebo šlehačkou. Lze ho ozdobit na povrchu zbylými mandarinkami v karamelu. Jestliže máte rádi jiný typ ovoce, můžete místo mandarinek zvolit třeba borůvky, jahody, maliny, broskve, meruňky, nebo třeba banán. Záleží na vašich osobních chutích. Přejeme dobrou chuť!

K TÉMATU  Borůvková bublanina ze Salka. Sladká letní pecka!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rychlý jablečný koláč, který máte za 5 minut hotový

Jednodušší čokoládový pohár neexistuje. Stačí trocha mascarpone, ovoce a šlehačky a můžete podávat

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek