Čtvrtek , 21. 11. 2024

Albert

Místo kapra losos, místo šampaňského Prosecco! Takové budou letošní Vánoce! Zkuste úžasné recepty, kterými vylepšíte Štědrovečerní večeři!

Buďte letos na Vánoce “in“. Trendem štědrovečerní tabule bude losos nebo veganský řízek. Že nevíte, jak si je uvařit, aby chutnali opravdu dobře? Dáme vám recepty na pokrmy, které potěší celou vaši rodinu. Nejen o Vánocích!
recept losos s batatovou kasi

Milovníci trendů a zdravé moderní kuchyně mohou letos zajásat!

Průzkum společnosti Seznam.cz ukázal, že zejména mladší generace se ani u štědrovečerního stolu nebojí změn a na talíři vítá i jiné druhy ryb než tradičního kapra. Nejčastěji ho mění za lososa, který se podle informací nákupního rádce Kupi.cz často objevuje ve slevových akcích, a to právě v období před Vánoci. Trendem je i nahrazení klasického řízku veganským. Ten ale začaly řetězce do svých nabídek zařazovat teprve nedávno. Přinášíme vám proto tipy na trendy vánoční recepty, kterými rodinu během svátků určitě oslníte. A troufneme si říci, že nejen o Vánocích.

Losos s citronovou omáčkou a bramborovo-batátovou kaší

Na čtyři porce potřebujete:

  • 600 g lososa bez kůže
  • 300 g brambor (typ B)
  • 300 g batátů
  • 100 ml mléka
  • ½ čajové lžičky čerstvě namletého pepře
  • 1 čajovou lžičky himalájské soli
  • 10 ml řepkového oleje
  • 15 g medu
  • 20 ml citronové šťávy

Postup:

Brambory i batáty omyjte, oloupejte a rozčtvrťte. Ve vroucí vodě je na mírném plameni vařte, dokud nezměknou. Poté vodu slijte. Do hrnce přilijte mléko, přidejte tři až čtyři špetky soli a tyčovým mixérem vše zpracujte v hrnci do hladké kaše.

Předehřejte si troubu na střední stupeň. Lososa omyjte, osušte a ručně potřete olivovým olejem. Nakrájejte ho na jednotlivé porce a umístěte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 230 °C přibližně čtvrt hodiny.

Do menšího rendlíku přidejte med a svařte ho s citronovou šťávou, přidejte i špetku soli a pepř. Přiveďte k varu a odstavte.

Čas přípravy: 30 minut

recept vegansky rizek

Veganský řízek a salát na vídeňský způsob

Na čtyři porce potřebujete:

  • 4 ks veganského řízku
  • 300 g brambor (typ B)
  • 50 g hrášku
  • 50 g cibule
  • 50 g nakládaného celeru, nudličky
  • 50 g okurek
  • ½ čajové lžičky čerstvě namletého pepře
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 1 čajovou lžičku cukru
  • 0,5 lžíce octa
  • 5 ml řepkového oleje
  • 100 g mouky
  • 2 vejce
  • 200 g kukuřičné strouhanky
K TÉMATU  Svěží recept z Portugalska: maso zapékané v bramborové kaši

Postup:

Brambory oloupejte a dejte vařit. Ve vroucí vodě je na mírném plameni vařte, dokud nezměknou. Poté vodu slijte. Brambory po vychladnutí oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dejte je do velké mísy, do které přidejte hrášek, celer, cibuli nakrájenou nadrobno, okurky na kostičky, sůl, cukr, ocet a vše promíchejte a nechte do druhého dne odležet.

Veganský řízek obalte v celozrnné mouce, vajíčku a kukuřičné strouhance. Řízky následně nasucho upečte v předehřáté troubě na 210°C. Během pečení je jednou obraťte.

Čas přípravy: 35 minut

Dobrou chuť!

Máte vlastní recepty? Podělte se o ně s námi ostatními 🙂

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek