Místo kapra losos, místo šampaňského Prosecco! Takové budou letošní Vánoce! Zkuste úžasné recepty, kterými vylepšíte Štědrovečerní večeři!
Milovníci trendů a zdravé moderní kuchyně mohou letos zajásat!
Průzkum společnosti Seznam.cz ukázal, že zejména mladší generace se ani u štědrovečerního stolu nebojí změn a na talíři vítá i jiné druhy ryb než tradičního kapra. Nejčastěji ho mění za lososa, který se podle informací nákupního rádce Kupi.cz často objevuje ve slevových akcích, a to právě v období před Vánoci. Trendem je i nahrazení klasického řízku veganským. Ten ale začaly řetězce do svých nabídek zařazovat teprve nedávno. Přinášíme vám proto tipy na trendy vánoční recepty, kterými rodinu během svátků určitě oslníte. A troufneme si říci, že nejen o Vánocích.
Losos s citronovou omáčkou a bramborovo-batátovou kaší
Na čtyři porce potřebujete:
- 600 g lososa bez kůže
- 300 g brambor (typ B)
- 300 g batátů
- 100 ml mléka
- ½ čajové lžičky čerstvě namletého pepře
- 1 čajovou lžičky himalájské soli
- 10 ml řepkového oleje
- 15 g medu
- 20 ml citronové šťávy
Postup:
Brambory i batáty omyjte, oloupejte a rozčtvrťte. Ve vroucí vodě je na mírném plameni vařte, dokud nezměknou. Poté vodu slijte. Do hrnce přilijte mléko, přidejte tři až čtyři špetky soli a tyčovým mixérem vše zpracujte v hrnci do hladké kaše.
Předehřejte si troubu na střední stupeň. Lososa omyjte, osušte a ručně potřete olivovým olejem. Nakrájejte ho na jednotlivé porce a umístěte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 230 °C přibližně čtvrt hodiny.
Do menšího rendlíku přidejte med a svařte ho s citronovou šťávou, přidejte i špetku soli a pepř. Přiveďte k varu a odstavte.
Čas přípravy: 30 minut
Veganský řízek a salát na vídeňský způsob
Na čtyři porce potřebujete:
- 4 ks veganského řízku
- 300 g brambor (typ B)
- 50 g hrášku
- 50 g cibule
- 50 g nakládaného celeru, nudličky
- 50 g okurek
- ½ čajové lžičky čerstvě namletého pepře
- 1 čajovou lžičku soli
- 1 čajovou lžičku cukru
- 0,5 lžíce octa
- 5 ml řepkového oleje
- 100 g mouky
- 2 vejce
- 200 g kukuřičné strouhanky
Postup:
Brambory oloupejte a dejte vařit. Ve vroucí vodě je na mírném plameni vařte, dokud nezměknou. Poté vodu slijte. Brambory po vychladnutí oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dejte je do velké mísy, do které přidejte hrášek, celer, cibuli nakrájenou nadrobno, okurky na kostičky, sůl, cukr, ocet a vše promíchejte a nechte do druhého dne odležet.
Veganský řízek obalte v celozrnné mouce, vajíčku a kukuřičné strouhance. Řízky následně nasucho upečte v předehřáté troubě na 210°C. Během pečení je jednou obraťte.
Čas přípravy: 35 minut
Dobrou chuť!
Máte vlastní recepty? Podělte se o ně s námi ostatními 🙂