Makovec s višňovou marmeládou vám zachutná. Pusťte se do pečení!
Co budete potřebovat na makovec
Makovec není nic složitého. Na těsto si připravte:
- 250 ml plnotučného mléka
- 250 g mletého máku
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g moučkového cukru
- 25 ml slunečnicového oleje
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
Krém se skládá z:
- 450 g višňové marmelády
- 400 ml třešňového nebo višňového džusu
- 1 vanilkového pudinku
- 50 g moučkového cukru
Příprava
V dostatečně velké misce zadělejte těsto – smíchejte všechny sypké ingredience a přidejte do nich mléko, olej a vejce. Těsto nejsnáze zaděláte v mixéru nebo kuchyňském robotu. Zpracované těsto nechte několik minut odpočinout.
Mezitím si plech na pečení vymažte máslem a vysypte ho polohrubou moukou. Odpočaté těsto přelijte na plech a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Makovec by se měl péct asi půl hodiny.
Zatímco se vám makovec peče, připravte si krém. Třešňový džus postavte na mírný plamen na plotnu a ještě než dojde k varu, přimíchejte do něj pudink a cukr. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte 3-5 minut, dokud pudink nezačne houstnout. Pak krém z plotny sundejte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Marmeládu si opatrně prohřejte ve vodní lázni, aby se vám rozpustila. Tekutou marmeládu vmíchejte do chladnoucího krému a pořádně ji rozmíchejte, aby byla směs pokud možno stejnoměrná.
Upečený makovec vyndejte z trouby, nechte vychladnout a pak jej podélně rozkrojte. Na spodní díl natřete marmeládový krém a na něj usaďte horní polovinu makovce. Před servírováním dozdobte moučkovým cukrem. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Makový dezert plný třešní a ořechů. Vyzkoušejte královskou dobrotu!