Likérová špička jako z cukrárny. Rychle, jednoduše a s dokonalou chutí
Zkuste tento recept a připravte si ji jednoduše doma. Likerová špička je na přípravu jednodušší, než si myslíte.
Likerová špička. Co si připravit?
Sice se může zdát, že soupis ingrediencí je až nekonečný, ale jakmile se na ně podíváte blíže tak pochopíte, že se jedná o naprosto běžné věci, které máte po ruce. Aby se vše povedlo, tak si nachystejte:
- 125 g mandlí
- 50 g vlašských ořechů
- 3 bílky
- 150 g medu
- 30 g másla
- 50 g mouky
Tolik k základu na špičku – tedy k piškotu. Aby se vám povedl i tvar, budete potřebovat také cukrářský sáček, zdobící násadu a také formu na likérovou špičku. To vše se dá dnes koupit v potřebách pro cukráře, i pro ty amatérské.
Aby tento zákusek chutnal, jak má, je nutné myslet i na další jeho složky. Jedná se o důležitou likérovou náplň, na kterou bude třeba:
- 250 ml vaječného likéru
- 50 ml mléka
- 50 g pudinku
Čokoladový krém
A další složkou je také čokoládový krém, který na tomto zákusku rozhodně nesmí chybět. Abyste si mohli připravit i ten, je nutné mít po ruce:
- 4 žloutky
- 250 ml smetany ke šlehání
- 225 g čokolády
- 150 g moučkového cukru
- 25 g polohrubé mouky
- 50 g másla
Máte i toto? Tak vám zbývá už jenom poslední část, kterou je čokoládová poleva. Tady už je to celkem jednoduché, protože vám bude stačit:
- 250 g čokolády
- 50 ml oleje
Můžeme jít na to. Začněte těstem
Jako první je tu těsto. Začněte vyšlehávat bílky, ke kterým přidáte med. Potom začnete přidávat i další ingredience, až vznikne hotové těsto, které můžete upéct v troubě. Požadované tvary piškotů zde pečete asi 5 – 10 minut při teplotě ne vyšší než je 160 stupňů Celsia.
Pokračujte krémem
Základ likérových špiček je hotový a tak se můžete pustit do krému. Tady bude třeba ve vodní lázni nejprve smíchat žloutky a cukr a potom přidat všechny ostatní ingredience. Ty míchejte a stále je ohřívejte, dokud nevznikne krém požadované konzistence. Až na závěr, když trochu vychladne, do něho vmíchejte povolené máslo, které ho zpevní.
Připravte si špičky
Nyní se můžete pustit do přípravy špiček. A to tak, že vezmete piškoty a následně na nich tvoříme jednotlivé špičky. Zároveň je třeba nevyplácat si všechen krém na jejich stěny, jelikož trocha nám musí ještě zůstat na jejich uzavření. Když máte základ špiček hotový, dejte je tuhnout do lednice.
Je čas na likérovou náplň
V tuto chvíli se můžete pustit do likérové náplně. Máme ti jenom tři ingredience a tak je jasné, že je stačí jenom smíchat dohromady. Doporučujeme použít kuchyňský mixér, který zajistí požadovanou nadýchanou i našlehanou konzistenci. Když ji máme, tak můžeme připravené špičky likérem naplnit.
Jdeme do finále
Vše se blíží ke zdárnému cíli. Nyní už je čas každou špičku pomocí krému uzavřít tak, aby se obsah ani po převrhnutí nedostal ven. Na závěr už jenom přichystáte polevu. Tak, že rozpustíte čokoládu a smícháte s olejem. Čokoládovou polevou špičky polijete a dáte je tuhnout do lednice. Po několika hodinách je domácí likérová špička hotova a vy ji můžete konečně ochutnat. Přejeme dobrou chuť.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Čokoládový dort s burákovým máslem. Extra sladké, ale extra dobré!
Čokoládový fondán. Výborný dezert, na který potřebujete jen dvě ingredience