V hlavní roli karamel! Potěšte se sladkou dobrotou. Přinášíme reccept!
Dnes si dáme recepty s karamelem, a to jak s klasickým, tak s oblíbenou novinkou – karamelem s mořskou solí. Tu chuť si prostě zamilujete! Už jste tento karamel vyzkoušeli?
Slaný karamel se stane vaším oblíbeným pokušením
Kdo už měl tu možnost si jej připravit, dobře ví, o čem je tady řeč. I tradiční odpůrci karamelu se shodují, že na této dobrotě prostě něco je. Příprava slaného karamelu je více než jednoduchá a hodí se k celé řadě pokrmů. Vychutnáte si jej třeba na palačinkách, v dortech, nebo třeba na oblíbených muffinech nebo na ořechové zmrzlině.
My jej ale máme nejraději holý, jen tak v misce.
Co budete potřebovat:
- 250 gramů cukru krupice
- 100 gramů másla
- 150 mililitrů smetany ke šlehání
- 1 lžičku mořské nebo himalájské soli
Postup přípravy:
- Cukr nasypejte do hrnce s velmi tlustým dnem. Na mírném ohni jej pomalu zahřívejte a promíchávejte vařečkou.
- Vmíchejte máslo, které jste si před tím nechali změknout například na topení.
- Přilejte smetanu ke šlehání a ponechte směs asi dvě minuty probublat.
- Do celé směsi karamelu přidejte malou lžičku himalájské nebo mořské soli a jemně promíchejte.
Vzniklou směs si za horka nalejte do misek, ze kterých budete karamel mlsat. Můžete ale klidně použít i zavařovačky a ještě horký karamel do nich nalít a uchovat si jej v lednici na později.
Karamelový cheesecake
Odlehčený dezert se skvěle hodí pro slavnostní příležitosti. Jestli si jej ale zkusíte i uprostřed týdne, naprosto s tím souhlasíme. Chutná totiž výtečně a dokáže vykouzlit úsměv na tváři.
Co budete potřebovat:
Těsto na cheesecake připravíte z lžíce rumu, 110 gramů másla a 200 gramů sušenek s karamelovou příchutí.
Krém na cheesecake vytvoříte z 2 lžic rumu, 110 gramu krupicového cukru, 5 lžic zakysané smetany, 2 větších vajec, 2 vrchovatých lžic hladké mouky a půl kila mascarpone.
Karamelovou polevu vytvoříte ze 160 gramů cukru krupice a 150 mililitrů smetany ke šlehání.
Postup přípravy:
- Zapněte si troubu na 180 stupňů Celsia.
- Dortovou formu vyložte pečicím papírem.
- Smíchejte rozdrcené sušenky, rum a máslo, které jste si nechali povolit například na topení.
- Směs vložte do pečicí formy a pečte 10 minut. Po vytažení z trouby nechte korpus zchladnout.
- Zvyšte teplotu trouby na 200 stupňů Celsia.
- Smíchejte ingredience na krém. Ten naneste na již vychladlý korpus a pečte deset minut. Poté snižte teplotu trouby na 120 stupňů Celsia a pečte ještě další půl hodinu.
- Upečený a vychladlý cheesecake obalte potravinovou fólií a uložte do lednice alespoň na čtvrt hodiny.
- Nyní budeme tvořit karamel. Připravíme si hrubý hrnec a do něj vložíme cukr, který na mírném ohni rozpustíme. Pomalu přiléváme smetanu a mícháme, až vznikne příjemná karamelová směs. Tou přelejeme vzniklý dort.
Tento recept vás osloví zejména ve chvílích, kdy se bude venku brzy smrákat a vás přepadne chuť dít si něco výjimečného.
Víte o tom, že recepty s karamelem patří neodmyslitelně do životního stylu hygge? Právě tento koncept bydlení, přemýšlení a filosofie se vyznačuje důrazem na klid a pohodu, kterou bychom v domácím prostředí měli zažívat.
Dost bylo stresů. Užijte si pro sebe i pro své blízké dokonalou chuť pohody a domova, kterou si s karamelovými recepty skutečně užijete. Karamel je skvělé mlsání i pro chvíle s knihou.
Co si dáte v den, kdy se budete moci zachumlat do své oblíbené deky a užít si trochu pohody vy?
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Bez vaření karamelu a za 10 minut! Tenhle dezert si doslova zamilujete
Salko buchty, které nakynou až v troubě. Žádné čekání ani složitá příprava