Jablečný koláč, který máte za deset minut hotový. Vyzkoušíte?
Ingredience na jablečný koláč
Na náš rychlý jablečný koláč budete potřebovat tyto ingredience:
- 4 středně velká jablka
- 2 celá vejce
- 200 ml plnotučného mléka
- 125 g moučkového cukru
- 125 g hladké mouky
- 40 ml slunečnicového oleje
- 20 g másla
- 5 g mleté skořice
- 2 balení vanilkového cukru
- 1 balení prášku do pečiva
- Špetka soli
Příprava
Rozklepněte si vejce, zlehka je prosolte a spolu s cukrem a vanilkovým cukrem je vyšlehejte do hutné pěny. Do vaječné pěny postupně zapracujte mléko, olej a mouku s prosetým práškem do pečiva. Těsto důkladně propracujte až dohladka. Misku s těstem přetáhněte potravinářskou fólií a pak dejte těsto přibližně na hodinu odpočinout do lednice.
Jablka si omyjte, oloupejte a vykrájejte z nich jadřince, bubáky i stopky. Pak si je nakrájejte na tenké plátky. Na větší pánvi si rozehřejte máslo a jablečné plátky na něm rychle z obou stran orestujte, aby pěkně změkly. Ještě než jablka vychladnou, posypte je skořicí. Ta se na ně krásně nalepí a její chuť splyne s chutí jablek.
Plech na pečení si vyložte pečicím papírem a přelijte na něj těsto. Na těsto rovnoměrně navrstvěte orestovaná jablka tak, aby se nedotýkala plechu. Koláč dejte péct na půl hodiny při teplotě 180 °C.
Upečený koláč můžete servírovat ještě teplý nebo vychladlý na pokojovou teplotu. Nejlepší je přizdobený šlehačkou nebo zakysanou smetanou a posypaný skořicí či skořicovým cukrem. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Když se tvaroh a jablka spojí. Připravte si výborný koláč!
Tradiční polský jablečný koláč z tvarohového těsta. Upečte si ke kávě