Čtvrtek , 15. 05. 2025

Žofie

Urodila se vám jablka? Zkuste tento skvělý jablečný koláč

Chcete z jablek vykouzlit zákusek, který bude vypadat a chutnat naprosto luxusně, přestože s ním budete hned hotová? Tak zkuste koláč s jablečným pudinkem z našeho dnešního receptu. Uvidíte, že vaše očekávání ještě předčí, a že vám jedna porce nebude stačit.
jablečný koláč
Jablka a čokoláda - to je skvělá kombinace. (foto: prirodajelek.cz)

Ingredience na jablečný koláč

Na piškotové těsto na jablečný koláč si připravte následující:

  • 3 vejce
  • 125 g hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 10 g bramborového škrobu
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • Špetku soli

Při přípravě jablečného pudinku se neobejdete bez těchto ingrediencí:

  • 800 gramů jablek
  • 200 ml odstáté nebo převařené vody
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 1 skořicový cukr

Na vanilkový krém budete potřebovat:

  • 300 gramů smetany na šlehání
  • 150 g zakysané smetany
  • Ztužovač do šlehačky
  • 75 g moučkového cukru

Kromě toho budete na dozdobení potřebovat 200 g hořké čokolády na vaření.

Příprava jablečného koláče je velmi jednoduchá

Nejdříve si rozklepněte vejce a oddělte si žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do hutného sněhu. Do sněhu opatrně zapracujte mouku s práškem do pečiva š škrob. Nakonec do těsta zapracujte také lehce osolené žloutky.

Těsto dejte rovnou péct, navrstvěte ho na plech tak, aby bylo asi jeden a půl až dva centimetry tlusté. Pečte po dobu 20-25 minut při teplotě 180 °C. Upečené těsto nechte vychladnout.

Jablka si omyjte, očistěte a okrájejte od jadřinců a bubáků. Pak je nakrájejte na kostičky, přesypte do hrnce, zalijte vodou a dejte dusit. Při dušení je možná bude třeba jednou nebo dvakrát podlít, závisí na odrůdě. Jakmile jablka změknou na kašovitou hmotu, přidejte k nim pudink a skořicový cukr. Zlehka vařte, dokud hmota nezíská konzistenci jogurtu. Hotový pudink navrstvěte na korpus.

Smetanu, zakysanou smetanu, ztužovač do šlehačky i cukr vyšlehejte na vysoké otáčky. Hotovu šlehačku napěchujte do cukrářského sáčku a naneste ji na jablečný pudink. Na vrch nastrouhejte souvislou vrstvu čokolády. Hotový koláč dejte alespoň na hodinu do lednice, aby vám pořádně zatuhl. Podávejte chlazený. Nechte si chutnat!

K TÉMATU  Medvědí česnek aneb tipy, jak jej zpracovat. Využijte naplno dary, které nám dává tato první jarní bylina

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jablečný koláč, který máte za deset minut hotový. Vyzkoušíte?

Jemný a lahodný, to je balkánský jablečný koláč

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek