Drobenkové řezy z jednoduchého těsta
Právě z této kategorie je i dnešní recept na jednoduché a zároveň originální drobenkové řezy. Jediné, co je třeba mít na paměti, že těsto by si mělo přes noc odpočinout v lednici. Nejde tedy o zákusek „poslední záchrany“, který upečete chvíli před tím, než k vám dorazí návštěva.
Suroviny na drobenkové řezy
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 100 g másla
- 100 ml zakysané smetany
- 1 prášek do pečiva
- Špetka soli
Drobenka:
- 100 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 40 g másla
Na potření těsta budete kromě toho potřebovat jedno vejce a jedno balení vanilkového cukru.
Postup
Do změklého másla si prosejte mouku s práškem do pečiva a těsto důkladně zpracujte, nejlépe v mixéru na pomalé obrátky. Pak do něj přidejte zakysanou smetanu, špetku soli a nechte mixér běžet ještě několik minut. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho přes noc odpočinout v lednici.
Druhý den ráno těsto z lednice vyndejte a nechte ho zteplat na pokojovou teplotu. Pak si ho rozválejte do tenkého obdélníku. Vejce vyklepněte a oddělte žloutek od bílku. Bílek našlehejte vidličkou a rozmíchejte v něm vanilkový cukr. Směsí pak potřete rozválené těsto.
Na bílek přijde drobenka. Ta je velmi jednoduchá – v míse smíchejte mouku s cukrem a pak do směsi rukama zapracujte změklé máslo tak, aby vznikly drobné hrudky. Drobenku rovnoměrně navrstvěte na těsto a to pak srolujte do trubičky. Trochu drobenky si nechte stranou. Trubičku nakrájejte na asi centimetr a půl silné řezy a ty položte na plech na pečení vyložený pečicím papírem.
Vyskládané drobenkové řezy potřete vaječným žloutkem a zlehka je posypte zbytkem drobenky. Hotové řezy dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C, hotové budou za 20-25 minut. Podávat je můžete teplé i studené. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT