Vynikající čokoládový koláč za méně než 30 minut
Ingedience
Na přípravu těsta na čokoládový koláč potřebujete:
- 210 g másla
- 110 g čokolády na vaření
- 120 g moučkového cukru
- 4 celá vejce
- 4 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
Na čokoládovou polevu potřebujete:
- 220 g čokolády na vaření
- ½ l smetany
- 1 polévkovou lžíci moučkového cukru
Postup přípravy těsta
Nejprve oddělte žloutky a bílky. Opatrně, aby v bílcích nezůstala ani stopa žloutků. Poté žloutky v misce vyšlehejte s moučkovým cukrem, až vznikne jemná pěna. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu na vaření a máslo. Ty poté přilijte do žloutkové pěny.
Zvlášť v míse smíchejte prosátou mouku a prášek do pečiva a tuto sypkou směs pomalu po částech vmíchejte do základu těsta. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a jemně jej vmíchejte do těsta.
Plech na pečení, nejlépe o rozměrech 20 x 35 cm, vymažte tukem. Nalijte do něj těsto a pečte přibližně 20 minut při teplotě 180 °C podle výkonu trouby. Že je čokoládový koláč upečený poznáte tak, že se nebude přichytávat na zapíchnuté párátko nebo špejli.
Postup přípravy čokoládové polevy
Příprava polevy je jednoduchá. Stačí vám menší hrnec, který můžete použít přímo na plamen a rozpustit v něm všechny v receptu uvedené suroviny. Nebo můžete použít vodní lázeň.
Rozpuštěné suroviny dobře promíchejte a polevou přelijte celý koláč. Hotový dezert nechejte nějakou dobu odležet a poté jej alespoň na několik hodin přesuňte do lednice. Před podáváním můžete na čokoládový koláč ještě doplnit šlehačku, ideálně domácí. Vhodné je rovněž přidat čerstvé ovoce, například jahody nebo maliny.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Rychlý a snadný čokoládový dort s vanilkovým krémem, který vás překvapí