Dopřejte si naše čokoládovo-kávové pokušení. Odměňte se po náročném dni
Proto pro vás máme recept na skvělé čokoládovo-kávové pokušení. Roládu navíc zjemní a provoní troška vanilky a díky tomu se tento dezert vyšvihne na horní příčky.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Dopřejte si čokoládu každý den, radí lékaři. Jak nám čokoláda prospívá?
Zelená káva: vše, co jste o ní chtěli vědět
Ingredience na čokoládovo-kávové pokušení
- 55ksvajec
- 125125gmoučkového cukru
- 100100gpolohrubé mouky
- 100100mlpřevařené vody
- 2020gholandského kakaa
- 11baleníprášku do pečiva
- špetka soli
- 200200mlsmetany ke šlehání
- 120120gplnotučného tvarohu nebo mascarpone
- 1010ginstantní granulované kávy
- 22balenívanilkového cukru
- 100100gčokolády na vaření
- 100100mlsmetany ke šlehání
Postup:
Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Žloutky si vyšlehejte spolu s cukrem do hutné pěny, kterou zlehka naředíme vodou. Do vajec prosejte mouku s práškem do pečiva a vypracujte základ těsta. Pak do těsta zapracujte také kakao. Vaječné bílky zlehka osolte a vyšlehejte z nich sníh, který postupně smíchejte s těstem. Hotové těsto nechte dvacet až třicet minut odpočinout.
Odpočaté těsto napěchujte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby vznikla tenká souvislá vrstva. Mějte na paměti, že pečením těsto trošku nabude. Pozor, u tohoto receptu nelze pečicí papír nahradit vymazáním a vysypáním plechu. Těsto dejte péci do trouby předehřáté na 200 °C, hotové bude za 10-15 minut.
Upečený korpus ještě předtím než vychladne, srolujte do tvaru rolády. Aby se vám neslepil nebo nepotrhal, je třeba rolovat ho i s pečicím papírem. Takto srolovaný korpus nechte vystydnout a začněte s přípravou kávového krému. Ten je velmi jednoduchý. Mascarpone vyšlehejte spolu s vanilkovými cukry a instantní kávou. Ze smetany vyšlehejte šlehačku a tu pak zapracujte do směsi.
Z vystydnutého korpusu opatrně stáhněte pečicí papír, rozbalte ho a potřete rovnoměrnou vrstvou krému. Pak roládu znovu zabalte. Díky tomu, že chladla srolovaná, by teď měla snáze držet tvar. Roládu s krémem dejte zatuhnout do lednice a připravte si čokoládovou polevu.
Čokoládu nalámejte na malé kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni. Rozpuštěnou čokoládu z vodní lázně odstavte a za stálého míchání do ní přilévejte smetanu, dokud nevznikne jemná a hebká hmota. Polevou naše čokoládovo-kávové pokušení potřete a pak roládu vraťte zpět do ledničky. K servírování bude asi po dvou hodinách.