Exkluzivní čokoládová buchta z jablečného těsta
Neobvyklé na této buchtě je jablečné těsto, které dezert přirozeně osladí a zvláční. S touto buchtou se vám nikdy nestane, že je korpus příliš suchý. O to rychleji ze stolu zmizí.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Netradiční jablečný koláč s tvarohovým krémem nejen pro víkendy
Buchta z jablečného těsta
- 600600ghladké mouky
- 250250gmoučkového cukru
- 200200mlplnotučného mléka
- 125125gmásla nebo rostlinného oleje
- 2525gholandského kakaa
- 1010gmleté skořice
- 66ksjablek
- 22ksvejce
- 11balenívanilkového cukru
- 11baleníkypřicího prášku
- 250250mlsmetany ke šlehání
- 7070mloblíbené marmelády
- 22kstyčinky Kaštany
Postup:
Jablka omyjte, očistěte a vykrájejte. Oškrábejte z nich slupku a nastrouhejte si je nahrubo.
Na pánvi nebo v kastrolu rozpusťte trochu másla nebo oleje a nastrouhaná jablka na něm na mírném plamenu přiduste, aby pustila šťávu a aroma. Po třech až pěti minutách do jablek rozmíchejte skořici s vanilkovým cukrem, nechte ještě asi minutu na plotně a pak je odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
V mezičase si zadělejte na těsto. Mouku prosejte s práškem do pečiva, a pak do ní postupně zapracovávejte mléko, zbytek změklého másla nebo oleje, cukr, vidličkou našlehaná vejce a holandské kakao. Těsto důkladně vypracujte, poté do něj opatrně zapracujte také jablečnou směs. Hotové jablečné těsto přelijte do formy vyložené pečicím papírem a dejte ho péct do trouby rozehřáté na 180 °C. Korpus bude upečený za 30-35 minut.
Zatímco se vám korpus peče, připravte si čokoládovou polevu. Tyčinky nalámejte na kousky a rozpusťte je ve vodní lázni. Pak do nich za stálého míchání postupně přilévejte smetanu. Hotovou polevu odstavte z vodní lázně a ještě několik minut ji míchejte. Na upečený korpus nejprve natřete silnější vrstvu marmelády, a tu pak přelijte polevou. Jakmile poleva zatuhne, můžete buchtu z jablečného těsta servírovat.