Bramborový nákyp se třemi druhy sýrů
Bramborový nákyp se sám o sobě dá připravit na mnoho způsobů. My tentokrát zvolíme variantu se třemi druhy sýra. Už spojení několika druhů sýrů zní lahodně, ale pokud si chcete opravdu dopřát, můžete mozzarellu (která nemá tak výraznou chuť) nahradit třeba kozím nebo ovčím sýrem, který jídlu dodá šmrnc.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Bramborový nákyp
- 11kgbrambor
- 250250gšunky nebo uzeného masa
- 250250goblíbeného tvrdého sýra
- 200200gmozzarelly
- 5050gstrouhaného čedaru
- 200200gmouky
- 2525gmásla
- 44ksrajčat
- 11svazekjarní cibulky
- oregano
- sůl a pepř
- další koření dle chuti
- strouhanka na vysypání pekáče
Postup:
Brambory si očistěte, oloupejte a v prosolené vodě uvařte tak, aby byly lehce nedovařené. Uvařené brambory slijte, nechte je oschnout a pak je rozmačkejte, jako kdybyste dělali bramborovou kaši.
Do směsi zapracujte změklé máslo, strouhaný sýr a najemno nakrájenou jarní cibulku. Bramborovou směs důkladně promíchejte. Můžete do ní přidat i pepř a další koření dle chuti.
Větší formu na pečení vymažte máslem nebo sádlem a vysypte ji strouhankou. Pak na dno navrstvěte asi polovinu bramborové směsi. Na brambory přijdou plátky šunky a na ně plátky sýru. Potom přidejte na kolečka nakrájená rajčata. Ta můžete případně nahradit tenkou vrstvou kečupu nebo rajského protlaku.
Na rajčata naneste druhou vrstvu bramborového těsta. Tu překryjte na plátky nakrájenou mozzarellou, ozdobte oreganem a případně i dalším kořením.
Formu dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte po dobu asi 30 minut. Bramborový nákyp podávejte ještě teplý, nejlépe se zeleninovou oblohou nebo salátem.