Bramboráky bez oleje: Po těchto nepřiberete ani gram navíc
Proč brambory bez oleje? Olej je zlo!
Způsob, jakým obvykle bramboráky připravujeme, je naložení těsta do oleje. Jak se říká, správné bramboráky mají plavat. Je to sice pravda, ale kombinace smažení a omáček mnohonásobně zvyšuje kalorickou hodnotu pokrmu. Nemluvě o negativním dopadu na zdraví. My pro vás máme skvělý tip, jak bramboráky připravit tak, aby výborně chutnaly, a zároveň jste nemuseli mít černé svědomí při jejich konzumaci.
Zvolte správné ingredience
Jako zkušený kuchař si nejdříve připravte veškeré ingredience na přípravu chutné a lehčí verze bramboráků.
- 4 středně velké brambory
- 30 g rozpuštěného másla
- 150 g strouhaného sýra s nižším obsahem tuku
- 15 g nasekané pažitky
- 3 vejce
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička oregana
- sůl a pepř
Jak správně na bramboráky bez oleje
Základní příprava se příliš neliší od té tradiční. I bramboráky bez oleje začínají nastoruháním brambor. Ty pak zalijte studenou vodou, zamíchejte a nechte asi 10 minut stát. Tím se zbavíte přebytečného škrobu a bramboráky tak budou křupavější. Jakmile uplyne potřebný čas, vodu slijte a brambory vymačkejte.
Poté k nim přidejte ostatní ingredience. Promíchejte a začněte z těsta formovat placky. Vyskládejte je na plech a šoupněte do trouby na 20 minut na 200 stupňů. Podávat můžete se zeleninou nebo svěžím dresinkem z řeckého jogurtu, zakápněte trochou citrónu, osolte a zasypte bylinkami. Dobrou chuť!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT