Připravte si lahodný aspik, který zároveň omladí vaše klouby
Aspik se nejčastěji připravuje z vepřového. Využívají se na něj méně hodnotné části prasete, jako jsou nožičky, kolena, kůže nebo hlava.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Vepřový aspik
- 22ksvepřová kolena
- 22ksstředně velké mrkve
- 11ksvětší kořenová petržel
- 11polovinamenšího celeru
- 11ksvětší cibule
- trochu octa
- sůl a celý pepř
- 33ksbobkové listy
- 55stroužkůčesneku
- 11hrstkadeřavé petržele
- 22ksvajec natvrdo
Postup:
Vepřová kolena vložíme do středně velkého hrnce a zalijeme je vodou tak, aby byla ponořená. Dáme vařit na středně silný plamen. Jakmile se na hladině začne vytvářet pěna, plamen snížíme. Pěnu odstraňujeme lžící. Vaříme, dokud pěna nepřestane vznikat. Poté vodu slijeme a nahradíme ji novou.
Mrkve a kořenovou petržel si nakrájíme na tlustší kolečka, celer na větší kostky a cibuli na čtvrtiny. Zeleninu společně s octem, solí, pepřem a bobkovým listem přidáme do hrnce ke kolenům. Vše společně vaříme na velmi mírném plamenu, dokud maso nezačne odpadávat od kosti – trvá to přibližně 3 až 4 hodiny.
Maso vyndáme z hrnce a odložíme stranou, stejně tak zeleninu. Zatímco nám obojí chladne, očistíme a prolisujeme si do misky česnek. Zalijeme ho třemi sběračkami vývaru z hrnce a odložíme stranou. Zbývající vývar přecedíme přes jemné síto.
Do formy si připravíme na dno ozdobně rozprostřenou petržel kadeřavou a na kolečka nakrájená uvařená vejce. Vývar s česnekem přecedíme ke zbývajícímu vývaru. Směs promícháme a část vývaru nalijeme do formy. Nyní přidáváme nadrobno pokrájené maso, které jsme obrali z kolen. Opatrně přilíváme vývar. Nakonec rozprostřeme mrkev s celerem a petrželí. Vše dáme chladit do lednice, alespoň na 3 hodiny.
Jakmile je aspik dostatečně ztuhlý, vyklopíme ho z formy a můžeme podávat.