Skvělá a jednoduchá alternativa k bábovce. Vyzkoušíte ji?
Alternativa k bábovce – ingredience
Alternativa k bábovce není vůbec těžká. Na těsto si připravte:
- 1 kg hladké mouky
- 500 ml plnotučného mléka
- 100 ml rostlinného oleje
- 100 g moučkového cukru
- 50 ml teplé vody
- 20 g holandského kakaa
- 2 balení čerstvého droždí (dohromady cca 80 g)
- Nastrouhanou kůru z 1-2 pomerančů
- Špetku soli
Kromě toho budete potřebovat:
- 250 g moučkového cukru
- 125 g másla
- 7 balení vanilkového cukru
- 3 vaječné žloutky
- Vodu – přibližně 500 ml
Příprava
V dostatečně velké míse si zadělejte na těsto. Mouku si prosejte a postupně do ní zapracujte olej s mlékem. V hrnečku nebo mističce si v teplé vodě rozpusťte cukr a ve směsi rozmíchejte droždí. Kvásek zapracujte do těsta, zlehka ho prosolte a rozdělte na dvě stejné poloviny. Do jedné poloviny těsta zapracujte holandské kakao, do druhé pomerančovou kůru.
Obě části těsta přehoďte utěrkou, zlehka poprašte hladkou moukou a dejte je kynout na teplé místo po dobu 30-60 minut. V mezičase si vyšlehejte vaječné žloutky s pěti baleními vanilkového cukru a máslem. Vykynuté těsto si znovu rozdělte tak, aby vám vznikly čtyři stejně velké bochánky. Z těch vyválejte stejně tenké válečky, které potřete máslovou směsí.
Z válečků upleťte buďto jednu, nebo dvě buchty tak, aby se střídaly čokoládová a pomerančová vrstva. Spletené copy opatrně položte na plech s pečicím papírem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Během pečení je potírejte cukrovou vodou z moučkového a zbytku vanilkového cukru. Copy budou hotové za 20-30 minut, podle tloušťky těsta. Podávejte vychlazené.
Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Kávová bábovka, po které se zapráší. Zkuste ji, je výborná!
Bábovka bez mouky, která je vhodná i pro celiaky. Je skvělá!