Alsaský cibulový koláč si zamilujete pro jeho chuť i jednoduchost
Provoňte si podzim sezónní dobrotou v podobě slaného koláče. Tato pochoutka je původem z Alsaska a připravuje se z těstové placky, bílého krému a cibule s uzeným nebo slaninou. Cibulový koláč, tzv. flammkuchen, obsahuje jen pár základních ingrediencí, a přitom je plný chuti. Připravit teplou rodinnou večeři už nebude žádný oříšek.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Alsaský cibulový koláč
- 150150ghladké pšeničné mouky
- 180180gbrambor
- 11ksvejce M
- 11kelímekzakysané smetany
- 11kelímekžervé
- 11ksbílá cibule
- 11ksčervená cibule
- 150150gslaniny
- sůl a pepř
Postup:
Brambory ve slupce dáme do osolené vody a vaříme doměkka. Následně je dáme vychladnout. Po vychladnutí je nastrouháme najemno do větší misky. Přisypeme pšeničnou mouku, přidáme dvě polévkové lžíce vlažné vody, čajovou lžičku soli a vejce. Ručně vymísíme tvárné, lepivější těsto, ze kterého vytvarujeme větší ovál, asi centimetr silný. Okraje ponecháme trochu vyvýšené, aby náplň zůstala na místě. Koláč si přendáme na plech vyložený pečicím papírem.
Z žervé, zakysané smetany a pepře se solí vytvoříme směs, kterou koláč rovnoměrně potřeme.
Obě cibule si nakrájíme na proužky a stejně tak slaninu. Obojí navrstvíme na koláč.
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Cibulový koláč pečeme asi 25 minut, dokud nezezlátnou okraje. Hotový ho nechte chvíli vychladnout. Podávejte jej posypaný petrželkou nebo rozmarýnem.