Vychutnejte si mezi svátky horký punč s ovocem
Štědrý den je opět za námi, ale poslední pohodové dny letošního roku a pohádek jsou ještě před námi. Takové chvilky vám zpříjemní sváteční horký punč, se kterým usednete na pohovku. Ale než se vrhneme na samotný recept, máme pro vás něco málo historie o tomto nápoji.
Asi jen málo lidí tuší, že první nápoje na způsob punče pocházejí z dalekého východu, konkrétně z Indie. Jeho název v překladu znamená „pět“, což představuje počet ingrediencí, které se do drinku dávaly. Jednalo se o alkohol, vodu, citron, cukr a koření, které šlo případně nahradit černým čajem. Tento recept základ ponechává a přidává navíc ještě voňavý pomeranč. Takže, na zdraví!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Upečte doma skvělý punčový řez a přátelé k vám budou chodit jako do cukrárny
Sváteční horký punč
- 33pomeranče
- 22citrony
- 11lahevsuchého bílého vína
- 200200mlrumu
- 160160gtřtinového cukru
- 55kshřebíčku
- 11celá skořice
- 22hvězdičkybadyánu
- 22lžícemedu
- 500500mlvody
Postup:
Ze dvou a půl pomeranče a jednoho a půl citronu vymačkejte šťávu. Nalijte ji do hrnce s vodou, cukrem, hřebíčkem, skořicí, medem a badyány, a společně zahřívejte. Směs nechte vařit asi osm minut.
Ve vedlejším hrnci promíchejte víno a rum. Společně prohřejte, ale dávejte pozor, aby se nezačala směs vařit.
Obě tekutiny slijte dohromady a dozdobte nakrájenými kolečky zbývajícího pomeranče a citronu. Můžete podávat.