Batátový salát – vánoční klasika v novém kabátě
Když se řekne batáta, většina lidí si vybaví sladkou, oranžovou bramboru. Mnoho z nás jim ale zatím v obchodě moc nevěří. A to je velká chyba! Jsou totiž výborné na sladké i slané recepty a k tomu jsou plné zdravých sacharidů. Ačkoliv batáty skutečně vypadají jako brambory, z botanického hlediska s nimi příbuzné nejsou. Nicméně využití mají velmi podobné, jak ostatně uvidíte sami v dnešním receptu. Batátový salát vám bude chutnat jako příloha ke smaženému kaprovi i dalším obalovaným dobrotám. Risknete letos o Vánocích něco nového?
TIP: Jelikož jsou batáty samy o sobě sladké, pokud se bojíte, že to bude na salátu hodně znát, můžete při jeho přípravě vynechat mrkev a kukuřici, aby se sladkost vyrovnala. Případně si množství upravit dle své vlastní chuti.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Batátový salát
- 44velké batáty
- 22mrkve
- 44kyselé okurky
- 33vejce M
- 33lžícezakysané smetany
- 33lžícemajonézy
- 100100gmraženého hrášku
- 100100gmražené kukuřice
- 200200gkvalitní šunky
- sůl a pepř
- citronová šťáva
Postup:
Batáty omyjte a ve slupce dejte vařit. Na středním plamenu je nechte bublat, dokud nezměknou. Poté je odstavte a nechte úplně vychladnout.
Mrkve oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Do menšího hrnce ji dejte společně s hráškem a kukuřicí vařit. Přidejte trochu soli a vařte doměkka. Vejce uvařte natvrdo a nechte zchladnout.
Připravte si velkou mísu. Batáty ostrým nožem zbavte slupky a nakrájejte na kostičky. Vejce oloupejte a udělejte s nimi totéž. Přisypte uvařenou mrkev, hrášek a kukuřici. Kyselé okurky nakrájejte na velmi drobné kousky, případně nastrouhejte nahrubo. Stejný postup aplikujte na šunku. Promíchejte opatrně všechny ingredience a teprve poté k nim přidejte majolku, bílý jogurt, sůl a pepř a pár kapek citronové šťávy.
Batátový salát jemně míchejte vařečkou odspodu misky, aby se suroviny promíchaly, ale nebyla z nich drť. Dochuťte podle sebe a před podáváním nechte alespoň hodinu odležet v chladu, aby se jednotlivé chutě měly čas propojit.