Recepty ze zahrádky: V hlavní roli sladké a šťavnaté hrušky
Hrušky spolu s jablky jsou už od pradávna nejoblíbenějšími druhy ovoce, a zcela právem. Ostatně na nich jsme se ve škole učili první počty, navíc ne nadarmo vzniklo s nimi spjaté slovní spojení „nepleť si jablka s hruškami“. Zpátky ale k hruškám, o kterých bude řeč.
Jednotlivé odrůdy hrušek, které se podle doby sklizně dělí na letní, podzimní a zimní, jsou krásně sladké, šťavnaté a jedinečné svou chutí. Většina z nás má ovšem hrušky spojené převážně s podzimem, což je ostatně také proto, že se chuťově právě k tomu období nejvíce hodí.
Pokud se pobavíme o tom, proč je hrušky dobré jíst, pak se hodí zmínit, že jsou plné vitamínů (zejména C, E a B) a minerálních látek, kterých právě v hruškách najdete o něco víc než v jablkách. Díky své povaze rychle zaženou žízeň a mají vysoký obsah sacharidů (převážně fruktózy), nízký obsah proteinů a tuků. Tím, že obsahují hodně vlákniny, také podporují zažívání a vylučování, příznivě ovlivňují kardiovaskulární i močový systém (působí totiž močopudně) a zároveň fungují jako lehký antioxidant. Takže o důvod víc, proč si z hrušek nějakou mňamku nachystat.
Grilované hrušky s gorgonzolou a čokoládovou omáčkou
Budeme potřebovat:
- 1 pevnou hrušku
- 3 kostičky strouhané hořké čokolády
- 5 lžic červeného balsamica
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 1-2 lžíce medu
Na sýrovou směs:
- 1 lžíci nastrouhané gorgonzoly
- 1 lžíci crème fraîche
- citrónovou šťávu
- pepř, špetku tymiánu
- 1 lžičku opražených vlašských ořechů
- Gorgonzolu smícháme s crème fraîche, zlehka ochutíme pepřem i tymiánem a umístíme do chladu.
- Následně na pánvičku nalijeme balsamico s vinným octem, necháme zredukovat a do směsi pomalu rozpustíme čokoládu s lžící tekutého medu.
- Jako poslední rozkrojíme hrušky, trochu vydlabeme jejich střed, pokapeme citrónem a ogrilujeme. Do středu následně vložíme sýrovou směs, kterou polijeme čokoládou a závěrem posypeme ořechy.
Špaldový salát s hruškami a gorgonzolou
Budeme potřebovat:
- 2 hrušky
- 300 g špaldy
- 60 g sýru gorgonzola
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci medu
- 1 lžičku bílého vinného octa
- 1 svazek rukoly
- sůl a pepř
- Špaldu propláchneme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Poté necháme vychladnout.
- Olivový olej smícháme s octem, medem, solí a pepřem, poté opláchneme rukolu, kterou natrháme.
- Sýr nakrájíme na kostičky a omytou hrušku zbavenou jádřinců pokrájíme na tenké plátky. Ke špaldě následně přidáme rukolu, sýr, hrušky a ochutíme připravenou zálivkou.
Hrušková marmeláda
Budeme potřebovat:
- 1 kg měkčích hrušek
- 1 kg želírovacího cukru
- 125 ml vody
- hřebíček
- Omyté hrušky zbavené jádřinců nakrájíme na plátky a vaříme ve vodě do doby, dokud se doslova nerozpadnou. Pak směs rozmixujeme, přidáme cukr i hřebíček a vaříme přibližně 10 minut.
- Hotovou směs poznáme tak, že ji kápneme na suchý a studený talířek. Pokud směs hned ztuhne, marmeláda je hotová. V opačném případě je nutné směs znovu povařit.
- Po dovaření vyjmeme hřebíček a marmeládu naplníme do sklenic, které pečlivě uzavřeme.
Salát z pečeného masa s hruškami a celerem
Budeme potřebovat:
- 1 kuřecí prso nebo stehenní řízek
- 1 hrušku
- ¼ celeru
- 100 g nivy
- 3 lžíce smetany na vaření
- koření na kuře, pepř, olej a sůl
- Maso nakrájíme na slabší plátky a okořeníme, poté i hrušku a celer nakrájíme na tenké plátky.
- Na pánvi z obou stran opečeme maso, které pak dopečeme v troubě v zapékací míse.
- Na stejné pánvi orestujeme hrušku i celer, kterými pokryjeme maso, opepříme a vršek poklademe pokrájenou nivou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 15 minut.
- Poté zalijeme smetanou a pečeme dalších 10 minut. Na talíř poklademe libovolný salát, do kterého vložíme nakrájené upečené maso a na něj úhledně vyskládáme pečenou hrušku s celerem. Podle chuti můžeme salát přelít zálivkou z pekáčku.
Hruškový crumble se skořicí
Budeme potřebovat:
- 100 g hladké mouky
- 100 g mletých mandlí
- 100 másla
- 80 g krupicového cukru
- 50 g mandlových lupínků
- 2 sáčky skořicového cukru
- 1 lžíci moučkového cukru
- 1 lžičku mleté skořice
- 4 hrušky
- Omyté hrušky zbavíme jádřinců, pokrájíme a naskládáme je do menšího pekáčku. Posypeme je cukrem, podlijeme vodou a pečeme asi 8 minut ve středně vyhřáté troubě.
- Ze studeného másla, cukru, mletých mandlí, mouky a cukru vytvoříme drobenku. Hrušky následně rozdělíme do zapékacích misek, posypeme drobenkou, mandlovými lupínky, skořicí a dáme péct do středně vyhřáté trouby asi na 20 minut.
Křehké košíčky s hruškami a sýrem
Budeme potřebovat:
- 150 g hladké pšeničné mouky
- 125 g másla
- 50 g hladké žitné mouky
- 90 ml piva
Náplň:
- 100 g nastrouhaného sýru (ideálně niva)
- 100 g másla
- 2 ks hrušek
- 4 lžíce strouhaného parmezánu
- 4 lžíce pomazánkového másla bez příchutě
- 4 lžíce strouhanky
- 2 hrsti strouhanky na drobenku
- Z másla, piva a mouky vytvoříme vláčné těsto, ze kterého vykrájíme trochu větší kolečka, než je spodní průměr vybrané formy na muffiny. Formu na muffiny posléze vyskládáme papírovými košíčky, do kterých vtlačíme těsto tak, aby sahalo až ke krajům.
- Na dno každého košíčku nasypeme lžíci strouhanky, lžíci hrušek, lžičku pomazánkového másla a sýr.
- Vzápětí si připravíme drobenku z parmezánu a másla.
- Košíčky posypeme drobenkou a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut, dokud okraje těsta a drobenka nezískají zlatavou barvu.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Recepty ze zahrádky: 6 dobrot, které připravíte z dýně Hokaido
Recepty ze zahrádky: Cuketa a 6 receptů, kde hraje hlavní roli