Neděle , 24. 11. 2024

Emílie

Recepty ze zahrádky: Je to dýně, ale chutná jako cuketa. Seznamte se s patizonem

V dalším dílu našeho seriálu Recepty ze zahrádky se podíváme na tykvovitého krasavce v podání patizonu. Právě on totiž patří k typicky podzimním plodinám, se kterými je radost vytvářet lahodné recepty. Pokud tedy máte nadbytek patizonu a nevíte, na jaký způsob ho upravit tentokrát, nebo zkrátka jen hledáte novou inspiraci do kuchařky, pak mrkněte, jaké dobroty z nej ukuchtíte.
patizon
Patizon není tak populární zelenina, ale přesto je nesmírně variabilní.

Patizon, který roste v bílé, žluté nebo světle zelené barvě, je nepochybně vděčná zelenina, jejíž vzhled připomíná létající talíř. Protože se řadí k tykvím, je poměrně nenáročný na pěstování, zároveň se zpravidla dobře uchytí (a pak vydatně plodí) téměř ve všech půdách.

Podobný je cuketám a dýním, proto se zpracovává obdobně, jako jeho kolegyně ze stejné čeledi. Výhodou patizonu je naprosto úžasná chuť, díky čemuž se dá vyčarovat spousta famózních jídel. Patizon je však velmi prospěšný i z hlediska obsažených vitamínů a minerálů (zmíníme třeba velké zastoupení železa či draslíku, což je jen hrstka účinných látek), které mají příznivé účinky na naše tělo. Podporuje zažívání, je skvělou prevencí při srdečních i ledvinových onemocněních a zároveň je úžasný pomocník při cukrovce. Co možná oceníte ještě víc, je fakt, že patizon má nízký obsah kalorií, proto si ho směle můžete dovolit i při redukční dietě. Co z něj dobrého připravit?

Patizonová polévka s koprem

Budeme potřebovat:

  • 500 g oloupaného a vydlabaného patizonu
  • 1 větší cibuli
  • 40 g másla
  • 800 ml vývaru
  • 700-200 ml zakysané smetany
  • 3 ks nového koření 
  • 1 ks bobkového listu
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • 1 lžíci hladké mouky
  • Sůl a drcený kmín podle chuti
  1. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na rozpuštěném másle, přidáme nové koření, bobkový list a drcený kmín. Cibuli následně zaprášíme moukou, poté přidáme na kostičky nakrájený patizon. Vše promícháme, přilijeme vývar, osolíme a vaříme, dokud patizon nezměkne. Dáváme si ale pozor, abychom patizon nepřevařili.
  2. Těsně před koncem vaření vyjmeme bokový list, nové koření a do polévky přidáme nasekaný kopr podle chuti. Závěrem polévku odstavíme z plotny a zakysanou smetanu rozmíchanou s horkou vodou opatrně vlijeme do polévky. Podáváme s vařeným vajíčkem. 
polevka
Z patizonu uvaříte výtečnou polévku.

Patizonová topinková směs

Budeme potřebovat:

  • 400 g oloupaného a vydlabaného patizonu
  • 1 větší cibuli
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 stroužky česneku
  • Olej či sádlo
  • Koření – sůl, pepř, drcený kmín, snítku tymiánu
  • Sójovou omáčka dle chuti
  1. Nadrobno nakrájenou cibulku orestujeme dozlatova na trošce oleje či sádla a přidáme slaninu, kterou zlehka opečeme. Do směsi přidáme prolisovaný česnek, veškeré koření a přisypeme nastrouhaný patizon. Pro doladění chuti můžeme použít trochu sójovky.
  2. Ochutíme podle chuti a pod pokličkou dusíme doměkka, bez podlévání. Hotovou směs můžete využít do těstovin, k bramborovým knedlíčkům, ovšem nejlépe chutná na opečených toastech, topince i s čerstvým pečivem. 
K TÉMATU  Recept na zdravou zeleninovou čalamádu

Patizonová sekaná

Budeme potřebovat:

  • 500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
  • 300 g patizonu
  • 3 stroužky česnesku
  • 1 vejce
  • Strouhanku (přibližně jako ze dvou starých rohlíků)
  • Majoránku nebo tymián
  • Sůl a pepř
  • Olej na smažení
  1. K mletému masu přidáme nastrouhaný patizon, česnek a vejce, poté přidáme veškeré koření. Celou směs promícháme a vzápětí do ní přisypeme strouhanku.
  2. Navlhčíme si ruce a ze směsi tvarujeme sekanou, kterou vložíme do promaštěného pekáče a pečeme dozlatova, za občasného podlití vodou. V průběhu pečení pak občasně poléváme maso výpekem. 

Patizony v těstíčku

Budeme potřebovat:

  • Patizon
  • Koření
  • Olej na smažení

Na těsto:

  • 50 ml piva
  • 1 vejce
  • 1 lžičku oleje
  • 70 g polohrubé mouky
  • Koření a sůl podle chuti
  1. Patizon oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na slabší plátky, které vzápětí okořeníme podle chuti.
  2. Z uvedených ingrediencí připravíme těstíčko – pivo smícháme se žloutkem, moukou, olejem, osolíme a vmícháme sníh z bílku. V těstíčku pak okořeněné plátky namáčíme.
  3. Z obou stran následně smažíme plátky patizonu na rozpáleném oleji dozlatova. 
patizon
Rozhodně vyzkoušejte obalované plátky v těstíčku.

Patizonové řezy

Budeme potřebovat:

  • 300 g patizonu
  • 300 g cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 80 g másla
  • 1 kypřicí prášek
  • 4 lžíce rybízové marmelády
  • Kokos dle chuti
  1. V míse utřeme celá vejce spolu s máslem a cukrem do bohaté pěny.
  2. Následně přidáme očištěný, jemně nastrouhaný patizon, vzápětí do směsi přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  3. Promíchané těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě přibližně půl hodiny. Jakmile řezy vychladnou, potřeme je zavařeninou a zlehka posypeme kokosem. 

Patizonové brownies

Budeme potřebovat:

  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 20 g másla (+ další máslo na vymazání formy)
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 vejce
  • 320 g najemno nastrouhané dužiny patizonu
  • 50 g holandského kakaa
  • 140 g hladké mouky
  • 85 g cukru
  • 1 lžičku jedlé sody
  • Špetku soli
  • Hrst malin
  1. Pomalu rozpustíme čokoládu s máslem (ideálně ve vodní lázni) a přidáme obsah z vanilkového lusku.
  2. Po vychladnutí do čokolády zašleháme vejce, vzápětí přidáme patizon, cukr, kakao, sodu a sůl.
  3. Těsto nalijeme do formy, na povrch těsta poskládáme maliny a mírně je do těsta zatlačíme.
  4. Brownies pečeme na střední teplotu přibližně dvacet minut, ovšem tak, aby brownies nebylo uvnitř vysušené.
K TÉMATU  Falešné tiramisu chutná ještě lépe než originál

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Recepty ze zahrádky: V hlavní roli sladké a šťavnaté hrušky

Recepty ze zahrádky: 6 dobrot, které připravíte z dýně Hokaido

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
http://www.milujivareni.cz/recepty/64978-sladke-patizonove-rezy/, https://www.martina-jandova.cz/clanky/cokoladove-brownies-patizon, http://makova-panenka.cz/recepty/patizon-vic-nez-10-receptu-na-letajici-talire-z-podzimni-sklizne/
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
http://www.milujivareni.cz/recepty/64978-sladke-patizonove-rezy/, https://www.martina-jandova.cz/clanky/cokoladove-brownies-patizon, http://makova-panenka.cz/recepty/patizon-vic-nez-10-receptu-na-letajici-talire-z-podzimni-sklizne/
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek