Křupavé rohlíky z pivního těsta, po kterých se jen zapráší
Koupit pečivo v obchodě je sice rychlé, ale druhý den ho pomalu můžeme vyhodit do koše. Navíc i ceny pečiva jsou poslední dobou čím dál vyšší. Zkuste proto čas od času zpomalit a věnovat čas i třeba takové banalitě jako jsou rohlíky. Bude to sice trvat déle, budete na to potřebovat nějaké suroviny a rohlíky budou velmi rychle pryč, ale garantujeme vám, že každé sousto za to všechno bude stát.
TIP: Domácí rohlíky nejvíce chutnají s domácí zavařeninou nebo paštikou. Vychutnat si je ale můžete klidně i jen tak s kouskem másla.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Čerstvé pečivo vždy na stole: Domácí žemle s lněným semínkem
Jak upéct domácí pečivo? Skvělé recepty na nejvoňavější housky i chleba
Domácí rohlíky z pivního těsta
- 170170ghladké pšeničné mouky
- 130130gpolohrubé pšeničné mouky
- 11lžičkacukru krystal
- 1010gčerstvého droždí
- 160160mlsvětlého piva
- 2020gsádla
- 77gsoli
- 11ksvejce S
- 22lžícecelého kmínu
- 11lžícemáku
Postup:
Nejdříve si dáme vzejít kvásek, aby bylo těsto nadýchané a rohlíky pěkně křupavé. Do piva pokojové teploty rozdrobíme droždí a necháme pár minut odpočívat.
Mezitím si prosejeme do větší misky obě mouky, přidáme cukr, povolené sádlo a sůl. Suroviny promísíme, a nakonec přidáme i pivo s droždím. Ručně vypracujeme vláčné těsto, které dáme do tepla asi na hodinu kynout.
Vykynuté těsto si přesuneme na pomoučněný vál, kde ho rozdělíme na sedm stejných kousků. Každý několikrát rukou prohněteme a ve tvaru bochánku ho následně necháme asi 10 minut odležet. Poté z něj válečkem uděláme trojúhelník (případně stačí placka), který srolujeme do tvaru rohlíku. Aby rohlík držel pěkně pohromadě, tak ho ještě v jeho finální podobě přejedeme dvakrát válečkem. Spoje se tak upevní.
Připravené rohlíky přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a přikryjeme je utěrkou. Necháme dalších asi 30 minut kynout.
Troubu si vyhřejeme na 220 °C. Vykynuté rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem a kmínem. Pečeme je přibližně deset minut a následně je necháme vychladnout na mřížce.