Makronky: Jak je doma dokonale připravit?
Je však možné makronky zvládnout sami a doma? A ještě navíc, nejsme-li žádní zkušení cukráři? Ano, je to možné. A je to možné i pro začátečníky a prozatím nikterak cukrařinou políbené gurmány. Postačí mít to správné odhodlání a patřičné suroviny. A být přesný.
Tato pochutina si získala o to více milovníků sladkého z jednoho velkého důvodu. Je bezlepková.
Co vše potřebujeme
- Mandlová mouka – tu máme možnost si buď koupit, nebo přímo vyrobit doma. V tom případě budeme potřebovat mandle, které se musí v oloupaném stavu rozemlít. Rozhodně se ale doporučuje vždy prosít. Výsledné makronky musí být hladké, proto k tomu potřebujeme co nejhladší mouku.
- Moučkový cukr – ten by se měl smíchat společně s mandlovou moukou.
- Cukr krupice – jako správná sladkost, musí mít ty správné chutě.
- Vaječné bílky – z těch se dělá sníh. Pro naprostou dokonalost ve sněhu by se bílky měly nechat den předem odstát. Čili vyklepnout je do mísy, překrýt a dát na noc do ledničky. Jen myslete na dobu, kdy z nich budete dělat sníh. Nelze je vytáhnout a rovnou vyšlehat. Je potřebné jim dopřát alespoň hodinu při pokojové teplotě.
- Potravinářské barvivo – vybavujete si makronky hrající všemi barvami. Jaké jsou ty vaše vysněné? Zelené, modré, žluté či snad růžové? Všechny je možné si doma vyrobit. Dle vaší cílové barvy si vyberte i ono barvivo.
Suroviny známe, teď jen potřebujeme přesné množství a gramáž pro makronky, které z této dávky zaplní celý plech.
Ingredience:
- 250 g mandlové mouky
- 250 g moučkového cukru
- 190 g cukru krupice
- 190 g vaječných bílků
- potravinářské barvivo
Kromě konkrétních surovin budete ještě potřebovat:
- sáček na zdobení
- podložku určenou pro makronky
- náplň dle přání
Poté nezbývá než důkladně postupovat, aby byl výsledek jak z francouzské cukrárny.
Postup
- Do mandlové mouky přidáme moučkový cukr a opatrně je takto společně prosejeme do jiné mísy.
- Dále si v jiné míse připravíme z odstátých bílků sníh. Připravíme ho tak, že začneme šlehat, ať už ručně, nebo v robotu, a v momentě, kdy začínají chytat bílou barvu, tak do nich pomalu přidáváme cukr krupici a šleháme až do úplně tuhého sněhu, ve kterém se cukr zcela rozpustil.
- Do takto hotového sněhu jemně vmícháme již prosetou mandlovou mouku se smíchaným moučkovým cukrem. Takto je směs připravená do sáčků.
- V této fázi si vezmeme zmíněné sáčky a danou směsí je naplníme.
- Makronky můžeme tvořit na podložku pro ně určenou. Takto jimi poklademe celý plech.
- Dáme jim dobu na odpočinek, nejlépe hodinu, ale v případě potřeby můžeme o chvilku zkrátit.
- Makronky se nesmí lepit. Proto pokud si myslíte, že jsou již připravené do trouby, zkuste si na ně jemně sáhnout. Nelepí-li, jsou skutečně připravené.
- Troubu si můžeme předem předehřát, ale makronky do ní vložíme při 150 stupních. Takto je, v závislosti na vaší troubě, pečeme přibližných 10 až 12 minut.
- Makronky z trouby po této době vytáhneme a necháme je vychladnout.
- Nyní se mohou plnit vaším oblíbeným krémem.
Možnosti náplně
Náplní je nepřeberné množství. Můžete zvolit například čokoládovou nebo vanilkou.
- Čokoládová může být z čokolády hnědé, ale i bílé. Skvělá jistě bude náplň z mascarpone.
- Vanilková pěna je také skvělá volba.
- Do zelené se zcela nepochybně hodí pistáciový krém.
- Do žluté krém citronový.
- Do růžové malinový.
- Někdo preferuje marmelády, předně do makronek výrazných barev.
- Máslový krém se u makronek také těší veliké oblibě.
Možností je mnoho, záleží opravdu jen a jen na vašich chutích. Když se vám podaří dokonalé makronky, náplň bude už jen třešničkou na závěr.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT