Skvělý domácí makovec z jablečného těsta
Ingredience na makovec
Na náš makovec budete potřebovat:
- 300 g mascarpone, zakysané smetany nebo plnotučného tvarohu
- 150 g Hery nebo 150 ml rostlinného oleje
- 150 g hladké mouky
- 125 g moučkového cukru
- 125 g mletého máku
- 20 g másla
- 5 g mleté skořice
- 2-3 jablka
- 2 vejce
- 1 balení prášku do pečiva
- Špetku soli
Příprava
Jablka si omyjte, vykrájejte a oloupejte. Pak je nahrubo nastrouhejte. V menším hrnci na mírném plamenu rozpusťte máslo a poduste na něm nastrouhaná jablka. Po zhruba pěti minutách jablka posypte skořicí nebo skořicovým cukrem, dobře je zamíchejte, odstavte z plotny a nechte vystydnout na pokojovou teplotu.
V mixéru si vyšlehejte mascarpone spolu s cukrem a mákem. Vejce si rozklepněte do mističky, zlehka si je prosolte a našlehejte si je vidličkou. Pak je spolu se změklou Herou zapracujte do mascarpone. Nakonec do těsta prosejte mouku s práškem do pečiva, těsto dobře propracujte a nechte asi deset minut odpočinout v míse přehozené čistou utěrkou.
Do odpočatého těsta opatrně zapracujte jablečnou směs, těsto vymíchejte do hladka a přelijte do vyšší dortové formy vyložené pečicím papírem. Makovec dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, hotový bude přibližně za půl hodiny. Podávejte dozdobený moučkovým nebo vanilkovým cukrem. Makovec je skvělý s mlékem jako výživná snídaně. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Makový zákusek s vanilkovým krémem. Vyzkoušejte rychlý recept