Další série pomazánek, pro nejen víkendovou tabuli
Pokud máte doma brambory, šunku, vejce a majonézu, máte z většiny surovin vyhráno. Vidíte, až tak jsou tyhle tři pomazánky jednoduché a variabilní. Tak s chutí do nich!
Bramborová pomazánka
- 5 středně velkých vařených brambor
- 25 ml majonézy
- 20 ml tatarky
- 20 ml plnotučné hořčice
- 3 vejce natvrdo
- 3 nakládané okurky
- Sůl, pepř a jarní cibulka
Brambory si nastrouhejte na jemném struhadle. Vejce protlačte přes síto, okurky nakrájejte na kostičky zhruba o velikosti protlačených vajec. Všechny suroviny dejte do velké mísy a dobře je promíchejte. Nakonec pomazánku dochuťte pepřem, solí a najemno nakrájenou cibulkou. Tahle pomazánka se skvěle hodí jako základ na chlebíčky, hravě nahradí obligátní bramborový salát.
Vejce, šunka, sýr!
- 150 g šunky nebo uzeného masa
- 150 g vašeho oblíbeného taveného sýra
- 3 vejce natvrdo
- 20 ml majonézy
- 15 ml plnotučné nebo kremžské hořčice (pokud máte rádi ostřejší pomazánky)
- 1 středně velká cibule
- Pepř a sůl na dochucení
Šunku nebo uzené si nakrájejte nadrobno, stejně tak cibuli. Vejce protlačte přes síto. Všechny ingredience dobře promíchejte ve větší míse, přidejte pepř, sůl a případně i čerstvé bylinky, pokud nějaké máte. Před servírováním dejte pomazánku alespoň na hodinu do lednice, aby se jednotlivé chutě propojily.
Mrkvičková pomazánka pro děti
- 150 g mrkve
- 100 g másla
- 75 g nastrouhaného Eidamu nebo jiného tvrdého sýru
- 25 ml zakysané smetany
- Trochu čerstvě vymačkané citronové šťávy
- Čerstvá pažitka
- Špetka soli
Mrkev nastrouhejte najemno a rozmíchejte ji do změklého másla. Přidejte sýr a zakysanou smetanu. Pak zlehka osolte, nemusíte moc, protože sýr je slaný sám o sobě. Nakonec zakápněte citronovou šťávou, přidejte najemno nasekanou pažitku a můžete rovnou podávat na housce, rohlíku nebo vece.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT