Úterý , 03. 12. 2024

Svatoslav

Nevíte co s okurkami? Zkuste náš domácí okurkový salát

Okurkám se v našich zeměpisných šířkách daří, a tak je pěstuje téměř každý zahrádkář. Když pak přijde jejich sezona, vyvstává klasická Nerudovská otázka, kam a co s nimi?
okurkový salát
V parných letních dnech neznáme lepšího osvěžení.

Zejména v těch úrodnějších letech, kdy sklízíme hadovky doslova po kilech. Takže jsme si pro vás připravili tento recept na okurkový salát, který můžete skladovat v ledničce i měsíc nebo dva. Tedy pokud se vám do něj při přípravě nedostanou nějaké nečistoty nebo plísně, a pokud ho dřív nesníte. Navzdory dlouhé trvanlivosti je salát bez jakýchkoli konzervantů a éček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nakládané okurky? Jedině ve vlastní šťávě

Nejlepší letní mlsání? Osvěžující jahodový dort bez pečení

Okurkový salát

porce
g / porce
Ingredience:
  • 4
    4
    kg
    salátových okurek
  • 500
    500
    ml
    octa
  • 200
    200
    g
    cukru krystal
  • 5
    5
    ks
    cibule
  • 5
    5
    ks
    zelených paprik
  • 25
    25
    g
    čerstvé petrželky
  • 25
    25
    g
    soli
  • 4
    4
    stroužky
    česneku
  • 1
    1
    ks
    menší mrkev
  • kousek celeru
  • špetka pepře
  • volitelné (libeček, kopr, kus pastyňáku)

Postup:

  1. Okurky dobře omyjte, raději několikrát, a neoškrábané je nakrájejte na tenká kolečka. Přimíchejte do nich najemno nakrájenou cibuli a na drobné kostičky nasekané papriky. Zlehka prosolte, promíchejte a přidejte utřený česnek a nastrouhanou mrkev s celerem. Znovu prosolte a nechte okurkový salát čtvrt hodiny odpočívat pod utěrkou. Pak do něj přimíchejte koření, cukr a ocet.

  2. Salát znovu překryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte jej na chladném a temném místě odpočívat jeden den.

  3. Salát můžete každých několik hodin promíchat, ale není to nutné. Druhý den salátem naplňte až po okraj vyvařené sklenice a zavíčkujte je. Hotový okurkový salát takto skladujte v lednici nebo ve spižírně. Pokud máte kvalitní a čerstvé suroviny a do sklenic se nedostanou žádné nečistoty, salát vydrží čerstvý i dva měsíce. Po otevření sklenice jej však spotřebujte do dvou až tří dnů.

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
jednoduché recept
jednoduché recept
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek