Jednoduchý a rychlý vrstvený makovník chutná prostě skvěle
Ingredience na makovník
Na makovník budete potřebovat tyto suroviny:
- 350 g polohrubé mouky
- 250 g mletého máku
- 200 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 150 ml plnotučného mléka
- 1 vejce
- Strouhanou kůru z citronu nebo limetky
- Mletá vanilka nebo vanilkové aroma
- Sůl
Příprava
Mák je třeba si nejprve lehce opražit, aby vynikla jeho přirozená vůně a chuť. Rozehřejte si větší hrnec a nasypte do něj mák. Stáhněte plamen na minimum a mák pravidelně prohazujte vařečkou, aby se nezačal připalovat, ale zlehka se pražil.
Jakmile se celá kuchyně provoní jeho charakteristickým aroma, mák z hrnce přesypte do misky. Pokud máte mletou vanilku, můžete ji s mákem ještě zatepla smíchat. Do máku vmíchejte také 150 g moučkového cukru. Tekutý extrakt nebo aroma se víc hodí do těsta.
Oddělte si zhruba čtvrtinu másla a rozpusťte si ho ve vodní lázni. Přidejte do něj zbytek cukru, špetku soli a mléko. Celou směs pořádně promíchejte a zapracujte do ní vidličkou našlehané vajíčko. Nakonec přidejte mouku, najemno nastrouhanou kůru z citronu nebo limetky a vanilkové aroma. Vypracujte těsto, které drží pohromadě a nelepí se vám na ruce ani na okraje misky.
Těsto si vyválejte na tenký plát o tloušťce přibližně čtvrt centimetru. Zbytek másla si rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a těsto s ním potřete. Na máslo přijde souvislá vrstva směsi máku s cukrem. Kraje těsta podélně přehněte podobně, jako když děláte závin, aby se setkaly uprostřed. Těsto pak přehněte ještě několikrát.
Makovník pečte při teplotě 180 °C po dobu přibližně 30 minut. Podávejte ještě teplý. Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Makový zákusek s vanilkovým krémem. Vyzkoušejte rychlý recept
Makovec s višňovou marmeládou vám zachutná. Pusťte se do pečení!