Koláč s vanilkovým krémem, který se udělá sám
Recept na koláč s vanilkovým krémem
Na koláč s vanilkovým krémem budete potřebovat tyto ingredience:
- 1 l plnotučného mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 300 g moučkového cukru
- 12 vajec
- 300 g másla
- 2 vanilkové cukry
- Mletou vanilku, případně vanilkový extrakt nebo aroma
- Sůl
Příprava
Vejce si rozklepněte a oddělte si žloutky od bílků. Žloutky nechte v misce přikryté potravinářskou fólií při pokojové teplotě. Bílky dejte na pár minut do lednice, nebo ještě lépe do mrazničky, aby byly dobře vychlazené. Dejte si však pozor, aby bílky nezačaly promrzat. V mezičase si připravte vodní lázeň a rozpusťte v ní máslo.
Žloutky si spolu s cukrem a vanilkovými cukry vyšlehejte do hutné pěny. Za stálého šlehání do hmoty opatrně přilévejte rozpuštěné máslo. Pokračujte postupným přiléváním mléka. Pak do hmoty zapracujte vanilku nebo vanilkový extrat a znovu ji pořádně vyšlehejte. Nakonec do těsta zapracujte také mouku.
Vaječné bílky vyjměte z lednice, osolte je a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Sníh ručně zapracujte do těsta. Těsto přelijte do vyšší formy na pečení, kterou si vyložte pečicím papírem. Koláč dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, hotový bude asi za 40 až 45 minut, když se svrchní vrstva zabarví do zlatova a začnou se na ní objevovat prasklinky.
Pokud jste vše udělali správně, koláč bude mít uprostřed krémovou vrstvu, která bude zdánlivě nedopečená. To je ale záměr, můžete jej bez obav servírovat. Podává se chlazený, v ledničce prostřední vrstva zatuhne a stane se jemnější a krémovější.
Nechte si chutnat!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Jablečný koláč, který máte za deset minut hotový. Vyzkoušíte?
Tradiční polský jablečný koláč z tvarohového těsta. Upečte si ke kávě