Úterý , 30. 04. 2024

Blahoslav

Zákusek, který běžně v Česku nedostanete. Připravíte si ho?

Zákusek, který vám dnes představíme, je oblíbený nejméně v tuctu evropských zemí. Jen České republice se z nějakého zvláštního důvodu doposud vyhýbal. V Maďarsku jej znají jako krémes, Poláci mu říkají kremówka nebo Napoleonka a v němčině se vžilo slovo cremeschnitte. Servírují jej také na celém Balkánském poloostrově. A nyní je čas, aby lahodný zákusek z kakaového těsta s marmeládou a vanilkovým krémem pronikl i k nám. Vyzkoušejte náš osvědčený recept i vy, uvidíte, že si jej zamilujete.
vynikající zákusek
Zákusek, který se stane jistě hitem i u vás doma. (foto: plus100.cz)

Ingredience

Na těsto na vynikající zákusek budete potřebovat:

  • 7 vaječných žloutků
  • 225 g cukru krystal
  • 200 g polohrubé mouky
  • 75 ml převařené vody
  • 25 g holandského kakaa
  • 20-50 g meruňkové marmelády (podle chuti)
  • 1 kypřící prášek

Na charakteristický vanilkový krém si připravte:

  • 7 vaječných bílků
  • 600 ml plnotučného mléka
  • 125 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 2 balení vanilkového pudinku

Zákusek dozdobíte sladkou šlehačkou, která se skládá z:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 pytlíčků vanilkového cukru
  • 2 pytlíčků ztužovače do šlehačky

Příprava

Vaječné žloutky si vyšlehejte spolu s cukrem do hutné pěny. Do té za stálého šlehání zapracujte další ingredience. Nejprve vodu a mouku s prosetým kypřícím práškem, pak kakao. Nakonec do těsta zapracujte také meruňkovou marmeládu. Pokud máte domácí s velkými kousky meruněk, dejte pozor, abyste je zbytečně nerozmačkala.

Hotové těsto přelijte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 20 minut při teplotě 180 °C. Hotové těsto nechte vychladnout. Můžete jej namazat tenkou vrstvou marmelády, ale není to nutné.

Mléko si na zahřejte na mírném plamenu a chvíli předtím, než začne vřít, v něm rozmíchejte cukr a oba pudinky. Pudink uvařte klasickým způsobem a stáhněte jej z plotny. Do ještě horkého pudinku zapracujte sníh z vyšlehaných bílků a máslo. Krémovou směs pořádně rozmíchejte, aby se v ní netvořily hrudky, a aby byla dokonale homogenní. Hotový krém navrstvěte na korpus a zákusek dejte do lednice zatuhnout.

Po dvou hodinách zákusek vyjměte z lednice a dozdobte ho vyšlehanou smetanou. Do té při šlehání zapracujte vanilkové cukry a ztužovače. Šlehačku nanášejte pomocí cukrářského sáčku, aby zákusek kromě skvělé chuti také dobře vypadal. Nazdobený zákusek dejte znovu do lednice, tentokrát alespoň na jednu hodinu. Servírujte chlazený.

Nechte si chutnat!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

K TÉMATU  Božský zákusek s příchutí vanilky a kokosu

Zkuste tento lahodný karamelový zákusek, nemusí se péct!

Tříbarevný kokosový zákusek se skvěle hodí ke kávě. Upečete si ho?

0.0/5
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}
Zdroje článku:
sdílet
tisknout
Zdroje článku:
Mohlo by Vás zajímat

Témata pro vás

Mohlo by Vás zajímat

Výběr receptů

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek